Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След среща с премиера земеделските производители отмениха планирания за утре протест

| обновено на 02.04.18 в 15:07
На среща на премиера с представители на бранша и вносители на спорния проект за горивата беше договорено в проектозакона да се направят исканите от фермерите промени.
Снимка: БГНЕС

Земеделските производители отменят планирания за утре протест. На извънредна среща при премиера Бойко Борисов браншовите организации  постигнаха съгласие за промени в Закона за горивата, които ще облекчат финансовата тежест за фермерите и те няма да бъдат третирани като търговци, а като крайни потребители на горива, което означава, че ведомствените им бензиностанции ще бъдат регистрирани по облекчен режим, без изискване да отговарят на Закона за устройство на територията, без банкови гаранции и без да бъдат монтирани нивомери. 

Това бяха трите основни проблема, срещу които земеделците протестираха и заради които заплашиха, че ще блокират пътища на 3-ти април. Всички ведомствени бензиностанции обаче ще трябва да посочат точен адрес, на който да бъдат проверявани от властите и при нарушения ще бъдат строго санкционирани. 

Земеделците ще бъдат регистрирани по новия Закон за горивата, но при облекчени условия, обясни след срещата Венцислав Върбанов от Асоциацията на земеделските производители:

"Като се запазва режимът, при който работят нашите хора, и няма да се изискват нивомери. Това, което най-вече ни притесняваше".

Вносителят на закона Емил Димитров уточни, че промените ще бъдат направени между първо и второ четене в пленарната зала и ще включват строг контрол върху всички фермери:

"Всички декларираха, че нямат намерение да търгуват и не желаят да бъдат третирани като търговци. Никой не възрази срещу задаването на санкции за нерегистрирани бензиностанции, нелегални бензиностанции, нелегални резервоари", каза Димитров.
Той допълни, че премиерът Борисов е поел ангажимент промените да бъдат подкрепени от ГЕРБ. Законът ще влезе в сила от следващата година, за да имат време засегнатите да се подготвят, а фермерите обявиха официално, че отменят планирания за утре протест.










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!