Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нено Димов подписа ново споразумение за финансиране по ОП "Околна среда" за климата

природозащитници организираха демонстрация пред НДК под мотото "Да спасим нашите морета"

| обновено на 10.04.18 в 18:33
Снимка: БГНЕС

В София министрите на околната среда от ЕС се обединиха, че е настъпило време да се вземат конкретни мерки за опазване на чистотата на въздуха. Според евростатистиката, повече от половината държави-членки имат проблеми с превишените нива на фините прахови частици и заболяванията, предизвикани от тях. 
За по- облекчена административни процедура при новите екомерки  се обединиха министрите на околната среда, след като българският министър Нено Димов зададе въпросите си на неформалната среща в София 
"Има ли лесно приложими мерки, които да доведат до бързи и видими резултати в борбата със замърсяването на въздуха при широко обществено участие и различните икономически сектори,имащи отношение към проблема?Кой е ключовият елемент за постигане на по-чист въздух- финансиране, целенасочени национални политики, по-голяма съгласуваност на европейското  законодателство?И трето- как могат да бъдат по-добре използвани европейските механизми за финансиране?"
Европейската комисия вече прави много, що се отнася до качеството на въздуха,  каза европейският комисар по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела. Той изтъкна, че държавите членки получават техническа помощ и финансова подкрепа. Общата сума за околна среда е близо 2 милиарда евро. Вела предупреди и за възможни санкции:
"В случаите със страни, които не изпълняват предписанията навреме, ще препоръчам пренасочване към Европейския съд и налагане на санкции. Защото 8 на 10 европейци вярват, че законите на ЕС трябва да защитават околната среда и качеството на въздуха."
В България, която вече е осъдена заради замърсения въздух, трябва да се промени и начина на живот - както за отоплението , така и за автомобилите - основните причинители на завърсяването, обобщи министър Димов:
"Поставено е началото на система за ранно предупреждение за риск от наводнение в някои от уязвимите общини в България и се разработи уникална за региона информационна система за интегрирано управление на крайбрежните зони, превенция и преодоляване на последствията от нефтени разливи. Националната геоинформационна система за управление на водите като един от най-важните инструменти за управление на водите, беше изцяло актуализирана".
Опасенията от застрояване в националния парк "Пирин" също бяха представени пред еврокомисаря по околна среда. Кармену Вела коментира по вече установения си начин: 
"Комисията не открива нарушения на екологичните разпоредби, но продължава наблюдението по случая "Пирин".
Министър Нено Димов препоръча да се изчака с този  въпрос, защото на Неформалния съвет на еко министрите има по-общи проблеми за решаване. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Природозащитници организираха демонстрация под мотото "Да спасим нашите морета"

Природозащитници организираха демонстрация пред НДК под мотото "Да спасим нашите морета". Акцията е във връзка със срока, който поставят морската директива и Общата политика по рибарство до 2020 година да се прекрати прекомерния улов на риба...

публикувано на 10.04.18 в 15:05