Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският парламент одобри провеждането на предсрочни президентски и парламентарни избори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С мнозинство от 386 гласа турският парламент взе решение за провеждане на едновременни предсрочни президентски и парламентарни избори на 24 юни. Преди гласуването в пленарна зала, вчера предложението беше одобрено и от конституционната комисия на Меджлиса.

Предложението беше внесено с подписите на министър-председателя Бинали Йълдъръм и на лидера на националистите Девлет Бахчели. То събра подкрепата на депутати от Партията на справедливостта и развитието, Партията на националистическото действие и опозиционната Народнорепубликанска партия. Народните представители от Демократичната партия на народите напуснаха залата в знак на протест. 

Реджеп Ердоган е кандидатът на управляващата партия за президент. Това заяви от парламентарната трибуна премиерът Бинали Йълдъръм. Кандидатурата на Ердоган ще бъде подкрепе​на и от Партията на националистическото действие.

Заместник-председателят на Народнорепубликанската партия Йозтюрк Йълмаз обяви, че ще се кандидатира за президент, ако председателят на партията Кемал Кълъчдароглу не стори това. Междувременно депутатката от Истанбул от същата формация Дидем Енгин декларира, че и тя ще се бори за партийната номинация. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!