Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ето кои са номинираните за наградите "Пловдив"

Известни са номинациите за тазгодишните награди „Пловдив“, които се връчват в навечерието на 24 май. 37 предложения бяха допуснати за първоначално гласуване в комисиите.

Сериозна ще бъде конкуренцията в разделите за литература, музика, театър и изкуство за деца, както и за културно наследство и съхраняване на паметта,  където след първоначалния вот има по три номинации.

Антон Баев - за романа „Истинската история на Спас Господов“, Йордан Велчев - за „Събиране на значенията“ и проф. Инна Пелева за изследователския труд „Георги Марков. Снимки и познати“ се конкурират за литературната награда.

Актьорите Симеон Алексиев и Анелия Ташева и екипът на спектакъла „Момчето от последния чин“ се състезават за театралния приз.

Джаз певицата Мирослава Кацарова, диригентът Борислав Иванов и Академията за музикално танцово и изобразително изкуство са номинациите за музика.

Със своите проекти в областта на наследството в тази категория са номинирани Владимир Балчев, Аксиния Бутева и Любозар Фратев.

Художникът Борис Стоилов, който илюстрира книгата „Чудните пътешествия на барон Мюнхаузен“ е номиниран в разделя изкуство за деца, с номинации са и юбилейните спектакли на Балетното студио „Буратино“ и на хор „Детска китка“.

Художниците Ангел Гешев и Стоян Куцев са тазгодишните съперници в раздел „Изобразително изкуство“. Две са номинациите и за художествен превод – За Наталия Христова и Венера Атанасова.

По една номинация има в три от категориите -  за архитектура, операторско майсторство и за журналистика – те са съответно за арх. Райна Бекирова, Антон Марчев от екипа на БНТ 2 и списанието „Нула32“.

Победителите ще бъдат определени след окончателното гласуване на 22 май.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!