Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е наредил на Пентагона да подготви варианти за намаляване на броя на американските военни в Южна Корея, позовава се Ню Йорк Таймс на осведомени източници. Информацията предхожда подготвяната среща между Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун. Евентуален мирен договор между двете Кореи намалява необходимостта от над 28 000 американски войници на азиатския полуостров, но пълно изтегляне е малко вероятно, допълват източниците на изданието. 

"Консерватори и лейбъристи с ограничени придобивки, вотът за националистическата ЮКИП се срива". Под такова заглавие Гардиън обобщава временните резултати от проведените избори за общински съветници в Англия. Индипендънт изтъква, че лейбъристите на Джереми Корбин не са изпълнили очакването да спечелят ключови райони в Лондон от управляващите на правителствено ниво консерватори. 
"Извини ме Пленкович, не мога да пея "Лили Марлен",  по този начин сръбският външен министър Ивица Дачич, цитиран от Вечерне новости отговаря на изказване на хърватския му колега Андрей Пленкович, че Дачич е "неуспешен певец на шлагери". Това е продължение на няколкодневния дипломатически пинг-понг, при който заради спорни изказвания министрите на отбраната на двете държави станаха нежелани гости в Белград и Загреб.
Очакваното разформироване на радикалната организация ЕТА идва след смъртта на 853 души и 25 милиарда евро икономическа цена за Страната на баските в Испания, пише френския Ехо. Според Гардиън поуката от разпускането на ЕТА е, че мерките за сигурност трябва да се комбинират с диалог, дори той да е неофициален. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!