Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният военноисторически музей е с вход свободен за 6 май

| обновено на 06.05.18 в 17:01
Експозиция в Националния военноисторически музей
Снимка: Национален военноисторически музей

Със специална програма и вход свободен Националният военноисторически музей отбелязва Деня на храбростта и празника на Българската армия - 6 май.


Посещението  в музея като начин да онагледим учебниците по история. Децата бяха най-впечатлени от експонатите. 
Само днес гостите на музея можаха да влязат в кабините на едни от най-знаковите експонати като изтребител прихващач, транспортен хеликоптер, ракетен комплекс.
"Хареса ми този самолет МИГ-21. Все едно се поставяш на мястото на пилота, беше много хубаво."
"Навява ми спомени от казармата, даже е изложена самоходната  установка, която карах едно време."

Родителите не пропуснаха да разкажат на своите наследници.
"Затова как е извоювана свободата на България и защо трябва да се гордее, че е българка. да обича родината преди всичко."
"Че това, което българите са преживяли, нито една нация не го е преживяла, толкова войни, че трябва да сме горди българи."
"Да се гордеем, че сме българи с нашата военна история, която е богата и, че нямаме нито едно знаме пленено, това трябва да го знаем всички и да се гордеем."

За първи път на празника посетителите могат да разгледат безплатно най-новата изложба "Враг/Приятел". Тя разкрива сложния пъзел на военните и политическите взаимоотношения между България и три държави, изиграли ключова роля в историята на Третата българска държава - Турция, Русия и Германия.

Ще има изпълнения на представителния духов оркестър на Сухопътни войски, както и прожекция на филма "Помни войната 1915-1918".

С ден на отворените врати празникът ще бъде отбелязан и във филиалите на Централния военноисторически музей в град Варна и музеят на авиацията в Крумово.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!