Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военен парад се проведе и в Ямбол

| обновено на 06.05.18 в 13:02
Снимка: Музей на бойната слава

В Деня на храбростта и празник на българската армия военен парад се проведе и в Ямбол. По централния площад в града преминаха представителни блокове от Ямболския военен гарнизон. Жители на Ямбол казаха:

"Ден на гордост. Поклон на дедите ни. Това е ден на нашата национална гордост, родолюбие и патриотизъм".
"Един чудесен празник, еталон за български дух. Поздравявам всички".
"Аз като военнослужещ се гордея с пагона, който нося, и със задълженията, които изпълнявам в мисиите, в които участва българската армия".
"От това, което видяхме на площада днес, се чувства духът на българската армия".

Денят започна в църквата "Св. Георги Побдоносец" с отслужване на празнична литургия. След това премина литиийно шествие с иконата на светеца. 

След издигането на националния флаг и молебена, представителните блокове от поделенията в Ямболския гарнизон преминаха в тържествен марш. Прелетяха и самолети Су-25 от Авиобаза „Безмер“, които преди това участваха в празничния парад в София.

Музеят на бойната слава в града е отворен днес за безплатни посещения. Интересът към експонатите е голям. Униформи, вещи, богат снимков материал, голям обем документи разкриват пред посетителите бойната история на Ямболския гарнизон. Какво още може да се види, разказва директорът на музея подполковникът от резерва Милчо Начев:

"В музея могат да видят първо вътрешната експозиция, която е основно за подразделенията, които са се намирали и са живеели тук в региона - това са Четвърти конен полк, 29-ти пехотен ямболски полк и Трета пионерна дружина, емблематично място за Ямбол, пионерските казарми. Във външната експозиция могат да се видят техниката, с която разполагаме и най-вече вертолета, танковете, танковият влекач - той също е в пълна изправност, вътре е с цялостното си оборудване".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!