Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С шествие на ловците отбелязаха 6 май в Бургас

Снимка: Екатерина Капрова

В Бургас с  шествие на ловците беше възстановена традиция от средата на миналия век, когато ловните дружини са били част от българската армия. Представители на ловно-рибарското дружество „Лебед“ и 34 ловни дружини, облечени с ловджийски униформи,  преминаха по централната улица „Александровска“, край входа на бургаското пристанище до къщата на композитора Георги Шагунов, където поднесоха венци и цветя. 

След освещаването на бойните знамена в града започна шествието на ловците. Целта на инициативата е да се възроди атмосферата от средата на миналия век, каза Румяна Емануилиду, журналист и общественик, по чиято идея се провежда шествието.
"Някога много хора от града са били членове на тези дружества, всяка гилдия си е имала ритуалите и традиции и това е една от тези, които искаме да възродим."

За първи път от 1943 година насам в морският град се възстановява марша на ловците, шествие, проведено по идея на композитора Георги Шагунов, припомня председателят на ловно рибарското сдружение "Лебед" Невен Караиванов.
"Събрали сме се да честваме 120 години от създаването на сдружението на ловците и риболовците "Лебед" в Бургас и 142 години от рождението на Георги Шагунов, почетен член на дружеството, един от неговите създатели, до смъртта си запален ловец, автор на "Един завет", химна на независимостта и на  "Марша на бургаските ловци".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!