Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Що е то умна закачалка?

4
Снимка: Личен архив

От новините и сайта на Радио Шумен вече знаете, че умната закачалка “Сенс”, спечели първа награда в най-голямото специализирано изложение у нас „Светът на мебелите“ в София. Екипът на шуменските дизайнери Емил Личев и Михаел Върбанов разработи прототип на уреда, който следи температурата, влажността, качеството на въздуха, нивата на шум и осветеност в стаята. По време на награждаването заместник-министърът на икономиката Александър Манолев поиска такава умна закачалка за своя дом. Дали и кога награденият прототип ще стигне да крайния потребител като продукт в серийно производство? Отговорът на този въпрос потърси Стоян Стоянов.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутат пази част от US бомбардировач

Част от американски бомбардировач B-24 Либърейтър, свален през Втората световна война, намерена край силистренското село Поляна, съхранява народният представител от „Продължаваме промяната“ Стоян Георгиев. По серийния номер той успява да намери информация за самолета от документи в американските военни архиви, които потвърждават, че този..

публикувано на 02.12.22 в 13:54

Коледни капани на пазара

Еуфорията около пазаруването за предстоящите празници и увеличеният брой сделки, който се очаква, предполагат и по-голям дял на измамени или неудовлетворени от покупките и търговците клиенти. В бързината потребителите рядко имат време да направят предварително проучване на пазара и така често са склонни да реализират „неподходяща“ покупка. Те..

публикувано на 02.12.22 в 13:01

Верен на "Лада" 46 години

Във времето, когато някои шофьорите сменят по 3-4 коли, втора ръка, внос отвън, има и традиционалисти, които си държат на старите, изпитани соцвозила. Чакали са ги по десет години и сега не биха ги заменили и за най-модерните коли с всевъзможни екстри. Неджиб Бозов от Шумен е един от заклетите привърженици на "Лада". Направил вноска през 1976 г.,..

публикувано на 02.12.22 в 11:14

Девойко, мари хубава!

13 автентични носии от цяла България представя в новия си календар Фондация „Живите български корени“. „Девойко, мари хубава“ е проект за издирване, заснемане и документиране на автентични традиционни български народни костюми, носени от предците ни в миналото. Всяка носия е показана в максимално реалистична среда, близка до тази на нейната..

публикувано на 01.12.22 в 15:57
СУ Сава Доброплодни - Шумен

30 години вълшебство без край

Всяка година в самото начало на декември Средното училище „Сава Доброплодни“ в Шумен организира специална седмица на своя патрон, тъй като възрожденецът е роден на 3 декември 1820 г. През 2022 г. учебното заведение чества специална дата – 30 години от разкриването на паралелките по изобразително изкуство, музика и хореография – още една специфика,..

публикувано на 30.11.22 в 15:50

Кой руши градските придобивки?

Със сигурност сте виждали, ако не, поне сте чували, за общодостъпната библиотека в дърво, създадена на детската площадка зад Военното училище. С нея Шумен се сдоби в края на 2019 г. Библиотеката беше реализирана с много ентусиазъм от инициаторите – студио за интериорен дизайн. Идеята им зарадва и живеещите в съседство, защото старо дърво, пред..

публикувано на 30.11.22 в 13:16

Калоян - детето, което преодоля аутизма

Историята на Александър, момчето с аутизъм от Перник, което беше в неизвестност девет дни, не остави никого безучастен, но тази история повдигна в обществото мнoго въпроси за условията, в които растат и се развиват децата със специални образователни потребности и как държавата подкрепя техните семейства. Отговор на тези въпроси потърсихме от..

публикувано на 30.11.22 в 10:21