Шуменци изобретиха умна закачалка

6
Снимка: Радио Шумен

Чужди и български фирми вече проявяват интерес към умната закачалка “Sense”. Тя е разработена от екипа на шуменските дизайнери Емил Личев и Михаел Върбанов. Преди дни прототипът на устройството спечели голямата награда от най-голямото специализирано изложение у нас „Светът на мебелите“ в София. Името на продукта означава чувство, защото с петте си сензора той е чувствителен към околната среда. Чрез мобилно приложение всеки притежател на умната закачалка може да следи качеството на въздуха, влагата, температурата, шума и осветеността в дома си. “Sense” си взаимодейства и с други умни уреди, за да поддържа по-добра домашна или работна среда. 

„Предизвикателството в момента е да се вграждат нови функционалности в обичайни мебели. Така те стават още по-полезни“, обяви Михаел Върбанов. Прототипът се отличава не само със своите умни сензори, но и с умния си дизайн. Закачалката е проектирана така, че да се пренася в малки пакети и да се сглобява без допълнителни инструменти. „По време на изложението ни казваха, че продуктът е прекалено иновативен за българския пазар. Затова ни посъветваха да се насочим към чужбина. И все пак заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, който ни връчи наградата, поиска такава умна закачалка за дома си“, добави Върбанов. 

Целта на дизайнерите от Шумен е да започнат да произвеждат умните закачалки в разнообразни цветове, използвайки и различен тип дървесина. Устройствата ще бъдат разделени в класове, като базовите модели ще разполагат с по-малък брой сензори.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

БСП Шумен искат оставки

Общинската организация на БСП в Шумен поиска оставките на кмета на общината Любомир Христов и на областния управител проф. Стефан Желев. Причината - проблемите във водния сектор и цената на водата, която е една от най-високите в страната.  Мотивите на левицата са, че като областен координатор на управляващата партия ГЕРБ, Любомир Христов трябва..

публикувано на 19.12.18 в 14:14

Два електрокардиографа дариха дамите от Инeр Уил клуб Шумен

Два шестканални електрокардиографа дариха на шуменската болница дамите от Ин eр Уил клуб Шумен. Апаратите са с вграден софтуер, който запаметява извършените до момента електрокардиографски записи. Те дават възможност за по-прецизно диагностиране на минимални отклонения в сърдечния ритъм, както и за сравнителен анализ между настоящия и..

публикувано на 19.12.18 в 13:46

Коледен базар в Хуманитарното училище

Коледен базар се проведе за трета поредна година в шуменското Средно училище „Йоан Екзарх Български“. В рамките на два часа на първия етаж на сградата бяха изложени коледни и новогодишни украси, сурвакници и кулинарни изкушения. “Средствата от миналата година, които събрахме от коледния базар и средствата от тази година сме решили да ги използваме за..

публикувано на 19.12.18 в 13:30
Областният управител на Шумен проф. Стефан Желев

Стефан Желев: КЕВР най-вероятно ще гласува по-висока цената на водата

Комисията за енергийно и водно регулиране най-вероятно ще гласува по-висока цената на водата за ВиК дружеството в Шумен. „Нагласите са за увеличение навсякъде в страната“, каза днес областният управител на Шумен проф. Стефан Желев. Окончателното решение ще бъде взето на 28 декември по време на закрито заседание на регулатора. „Вече съм подготвил..

публикувано на 19.12.18 в 12:53

Декларация срещу цената на водата

Общинският съвет в Шумен да приеме декларация, с която да изрази несъгласието си с предстоящото увеличение на цената на водата от 1 януари 2019 г. Това предлага общинският съветник от АБВ Пламен Петков, който е и зам.-председател на Общинския съвет. „Новото увеличение на цената на водата не е отразено в одобрения само преди месеци от КЕВР бизнес план..

публикувано на 19.12.18 в 11:23

Благотворителен базар в шуменско училище

Традиционният Коледен базар на Средното училище „Йоан Екзарх Български“ в Шумен се открива от 11ч. Коледни и новогодишни предмети, украси и кулинарни лакомства ще бъдат изложени за разглеждане и продажба до 13 часа днес. Събраните средства ще бъдат използвани за изработка на входната врата на училището.

публикувано на 19.12.18 в 10:56

Малките шуменски улици - в сняг

Централните улици и булеварди в Шумен са почистени и обработени с инертни материали , съобщават от Общинската администрация. Движението на автомобили е нормално, при зимни условия. В момента се почистват и опесъчават малките улици в Шумен. Работниците от общинските предприятия „Чистота“, „Паркове и обредна дейност“, „Строителство и..

публикувано на 19.12.18 в 09:24