Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Екокампания за стари електроуреди

Снимка: podtepeto.com
Кампания за събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване организира Община Шумен на 12 май. До 11 часа шуменци могат да оставят непотребни или неработещи електрически уреди в двора на бившето Пето основно училище.
От 11:30 до 14 часа на паркинга по ул. „Съединение“ над парка до Общината и от 14:30 до 16 часа на ул. „Дедеагач“ № 28 в кв. „Тракия“ (площадката на обръщача). На тези места ще се приемат също батерии и акумулатори.
Кампанията има за цел да се проведе регламентирано събиране на непотребни електрически и електронни уреди и по този начин да се предпазят градът и околностите от замърсяване. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мобилен пункт затваря за ден

Мобилният пункт за опасни битови отпадъци в Шумен утре няма да работи, съобщават от Общината. Причината е възникнал технически проблем. През останалите дни до края на месеца събирателният пункт ще продължи да работа по график. Пълните графици на мобилните пунктове в Шумен и околните населени места за месец юли са качени на..

публикувано на 15.07.20 в 15:05

Онлайн записване в осми клас

Седмокласниците, поставени под домашна карантина, трябва да се запишат дистанционно в училището, в което са приети. Първата стъпка е семейството да изпрати по електронната поща декларация, в която да обяви, че е под карантина. Нужно е да има  и документ за постановяването ѝ, каза за Радио Шумен Николай Русев от Регионалното управление на..

публикувано на 15.07.20 в 14:27

Двама заразени от село Климент

Двама души от Шуменска област са новите потвърдени случаи с COVID-19 за последното денонощие, съобщават от РЗИ. Те са от каолиновското село Климент, приети са за лечение в шуменската болница. За изминалото денонощие са направени 22 PCR теста. Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 в Шуменска област към момента е 156. Излекувани са 108..

публикувано на 15.07.20 в 13:13
Снимката е илюстративна

Пресъхна река Каменица

Пресъхнала е р. Каменица, чийто екологичен отток се осигурява през основния изпускател на яз. „Велино“ в община Шумен, съобщават от Басейновата дирекция „Черноморски район“ (БДЧР). Проверка на експерти от дирекцията е установила, че водата в реката, изпускана за екологичен отток след основния изпускател на язовира, е с постепенно спадащ дебит,..

публикувано на 15.07.20 в 10:43
Регионалния исторически музей в Шумен

Научен форум в музея

Национална научна конференция с международно участие „Музейните колекции – формиране, съхранение, изследване, представяне“ организира от 15 до 17 юли Регионалният исторически музей в Шумен. Научният форум разглежда проблемите и успехите на музеите в страната в четирите направления в може би най-важното условие за съществуването на тези институции..

публикувано на 15.07.20 в 10:06

Три пожара гасиха огнеборците

Пожар в сухи треви в двор в село Мировци са гасили вчера шуменските огнеборци. От Областната дирекция на МВР-Шумен съобщиха, че сигналът е получен в 13:56 часа. Пожарът е локализиран и потушен, като не е допуснато разпространението му в две сгради. Най-вероятната причина за възникването му е късо съединение на електрически проводници, които са..

публикувано на 15.07.20 в 09:42

Шуменци масово си правят тестове

От месец има увеличен интерес на пациентите в Шумен към PCR тестове. Това съобщиха за Радио Шумен от лаборатория, в която се правят тестовете за COVID-19. Между 30 и 40 души дневно се тестват по собствено желание. Надежда Александрова от лабораторията поясни, че най-често пациентите си правят тест заради пътуване. Други мотиви са планово..

публикувано на 15.07.20 в 09:30