Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес изтича срокът за регистрация на турските граждани, живеещи в чужбина, за изборите на 24 юни

Снимка: архив

Днес изтича срокът за регистрация на турските граждани, живеещи в чужбина, които искат да гласуват в предстоящите на 24 юни парламентарни и президентски избори.

Турските граждани ще могат да упражнят правото си на вот в 123 дипломатически представителства в 60 страни, както и на всички гранични пунктове. На граничните пунктове ще се гласува от 7 до 24 юни включително.

За пръв път ще бъдат създадени секции в Малта, Молдова и Сърбия, тъй като там броят на гласоподавателите е надхвърлил 500 души, съобщиха от Висшата избирателна комисия в Анкара. Гласуването в чужбина по принцип ще протече между 7 и 19 юни, но в Германия началната и крайната дата са 4 и 17 юни съответно.

Няколко европейски страни със значително население от турски произход, сред които Австрия, Германия и Холандия, забраниха провеждането на предизборни митинги на своя територия. Причина за това стана напрежението, породило се във връзка с провеждането на подобни събития по време на кампанията за референдум за въвеждане на президентска система през април миналата година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!