Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическите партии в Турция с обща декларация срещу насилието над палестинци в Газа

Бекир Боздаг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази вечер Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание заради вчерашните сблъсъци в ивицата Газа, при които загинаха 58 палестинци, протестиращи срещу американското решение за преместване на посолството на САЩ в Йерусалим и официалното признаване на града за столица на еврейската държава.

Турция също зае активна позиция по проблема. Външното министерство в Анкара поиска от израелския посланик да напусне страната, а турският вицепремиер Бекир Боздаг заяви, че без справедливо решение на палестинския въпрос мир и свобода в Близкия изток са невъзможни.

По време на специална сесия в турския парламент Боздаг, който е вицепремиер и правителствен говорител, заяви, че Съединените щати и Израел ще бъдат принудени да върнат Йерусалим на истинските му собственици:

"С взетото решение и предприетите стъпки Съединените щати унищожиха трудно постигнатите до този момент и продължаващи досега усилия за постигане на мир, унищожиха надеждите за мир. С това решение и стъпките си Съединените щати - заедно с Израел, са първостепенно отговорни за извършеното от израелската армия вчера клане". 

Партията на справедливостта и развитието, Народнорепубликанската партия и Партията на националистическото действие в обща декларация осъдиха израелското насилие.

Докато течеше заседанието в Меджлиса, външното министерство в Анкара извика израелския посланик Ейтан Наех. Според източници от министерството, цитирани от местни медии, на дипломата е било заявено, че би било "подходящо" да се върне в Израел "за известно време".

Междувременно в различни турски градове, сред които Адана, Анкара, Диарбекир, Ерзурум, Коджаели, се провеждат протести и демонстрации.​


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!