Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таско Ерменков: Няма твърдение, че водата е отровна, а има призив към институциите да си свършат работата

Водата в София е годна за пиене, категорични са институциите

От ГЕРБ обявиха, че ще сезират ДАНС и прокуратурата заради споделената от Ерменков публикация

| обновено на 20.05.18 в 17:11

Няколко институции отрекоха информациите, че водата в София е негодна за употреба поради наличие в нея на тежки метали. Пред “Хоризонт“ държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев беше категоричен:

“Няма проблем с питейната вода в София. Това показват както данните от нормалния мониторинг, който прави "Софийска вода" и столичната РЗИ, така и от извънредните проби, които взехме вчера по повод на тези слухове. За това, за което се притеснявате и имаше слухове за различни тежки метали, олово, уран, живак и т.н. – всичко е в норма. Много съжалявам, че някой плаши гражданите, пуска слухове, създава нездрава обстановка и недоверие, от което никой няма нужда“.

Д-р Кунчев уточни, че ръководители на няколко болници в столицата са го уверили, че през последните 36 часа няма постъпили пациенти с интоксикации.

От Регионалната здравна инспекция и от "Софийска вода" също отрекоха да има проблем с водата в София.

 В Агенцията за ядрено регулиране няма постъпила информация за проблеми с радиоактивни вещества, заявиха оттам за "Хоризонт".

Водата в София е годна за пиене - в това е категоричен и заместник-председателят на енергийната комисия в Столичния общински съвет инж. Симеон Славчев. В изявление до медиите Славчев посочва, че водата в столицата не е опасна и е качествена. 

"На първо време беше пусната тази фалшива новина в социалните мрежи, след което започнаха отговорни фактори, в това число и народни представители, отново през социалните мрежи, да твърдят, че има някакъв проблем с качеството на водата в София и че тя е отровна и има нещо нередно в нея. Незабавно набрах заместник-изпълнителният директор на "Софийска вода", който ме увери, че качеството на водата е добро, че е годна за пиене, че това е някаква мистерия, която цели да внесе някаква паника и може би някакви политически дивиденти. В момента водата е абсолютно годна за пиене. Няма никакъв проблем, дори помолих заместник-изпълнителния директор на "Софийска вода" да ме информира на всеки час какво е нивото и какво е качеството на водата".

Народният представител от "БСП за България" Таско Ерменков каза за "Хоризонт", че е публикувал в профила си във Фейсбук получено от него съобщение, в което се твърди, че в момента водата в София е отровна, за да стимулира институциите да направят проверка и да излязат със становище:

“Обадиха ми се хора, твърдящи, че работят в РИОСВ, от Столична община, хора, на които имам доверие ми се обадиха също и ме информираха, че имат информация за това нещо – какво се случва и защо институциите мълчат и по тази причина аз вчера написах това. Виждате там, че няма твърдение „Водата е отровна“, има призив към институциите да си свършат работата и ако новината е фалшива, то да я опровергаят. Когато става въпрос за сигнали, свързани с национална сигурност, свързани със здравето на хората, независимо дали са на ниво слухове или някаква друга информация, институциите са длъжни да вземат отношение“.

Същевременно от ГЕРБ обявиха пред журналисти, че ще сезират ДАНС и прокуратурата заради споделената от депутата Таско Ерменков публикация в социалните мрежи и ще настояват БСП да поеме политическа отговорност по случая.

От ГЕРБ чрез собствена експертиза напълно опровергаха информацията за замърсяване на водата в София. Председателят на екокомисията в Столична община Лорита Радева оповести подробности от данни от изследвания на живак, олово и естествен уран и заяви, че няма никакви завишени показатели:

„По всички данни от лабораторни изследвания, които осъществява "Софийска вода" на качеството на водата, отсъстват каквито и да било основания да се твърди за промяна в качествата на водата на София. Всички изследвания, които се осъществяват денонощно, не показват отклонения в качеството на водата, не показват повишени замърсявания – такива, каквито се внушават през въпросната публикация. Всичко това, което беше изнесено в публичното пространство, е една недостойна фалшива новина“.

Радева уточни, че последните данни от изследванията на водата в София са от вчера, 19 май. Тя информира, че годишно Столична община чрез "Софийска вода" осъществява над 140 хил. изследвания на качеството на водата, което е гаранция, че софиянци получават навременна и качествена вода. Водата в София е шестата по качество вода в Европа. 

От ГЕРБ призоваха всеки, който е отговорен за разпространената информация да застане с лицето си. Станислав Иванов призова: "Г-жа Нинова и БСП да излязат и ясно и точно да поемат отговорността за неговия статус".

Съпартиецът му Александър Иванов съобщи: "Ще инициираме разследване със сигнал до прокуратурата".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!