Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служителите в сектор "Сигурност" на МВР лесно да преминават между отделните структури, реши НС

Снимка: БГНЕС

Служителите в сектор "Сигурност" на МВР ще могат лесно да преминават между отделните професионални структури, решиха окончателно народните представители. От БСП изразиха резерви по промените.

Досега курсантите, завършили редовно обучение в Академията на МВР, бяха длъжни да служат в министерството за срок не по-кратък от 10 години, а стажантите - 5 години. С новите разпоредби, ако прекратят правоотношението си по собствено желание преди изтичането на срока, те няма да възстановят разходите по тяхното обучение. Вносителите от "Обединени патриоти" смятат, че обучението в Академията на МВР не следва да се явява препятствие за кариерното развитие на държавните служители.

Иван Иванов от БСП предупреди, че ползите от закона могат да се окажат много по-малко от негативите.

„Аз не считам, че с направените предложения ще се реши проблемът с недокомплект. Отново отваряме една врата за текучество на кадри. Това ще отвори една огромна пропаст към тези места, които са крайно неатрактивни вътре в системата“.

Председателят на вътрешната комисия в Народното събрание Цветан Цветанов от ГЕРБ определи като спекулативни изказаните от левицата опасения.

„Тук говорим, може би, за не повече от 10 - 12 човека, които биха изявили желание да се преместят от МВР в ДАНС, но нека да кажа, че има и обратната възможност“, подчерта Цветанов. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!