Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешно проверяват язовирите

Язовир Лозево
Снимка: Община Шумен

Спешна проверка на състоянието на язовирите на територията област Търговище започна екип на областната администрация. Тя е заради  обявения жълт код и започналите интензивни валежи.

Досега са проверени язовирите в селата Росина, Пресиян, Лиляк, Царевци, Горно Козарево, Беломорци, Руец и Вардун, обясни областният управител Митко Стайков и допълни, че всичко е под контрол. "Като казвам под контрол, имам предвид водоемите, които ежедневно се контролират от "Напоителни системи". Нивата на язовирите се поддържат на 50 %, за да могат дори при обилни валежи да поемат водните количества и да няма проблеми за населението", посочи той.

Проверяващите са препоръчали на общинските ръководства да осигурят постоянно наблюдение на три от проверените язовири. Проверките продължават.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов временен кмет на Омуртаг

Радостина Дончева е новият временно изпълняващ длъжността кмет на община Омуртаг. Тя беше избрана на извънредно заседание на Общинския съвет, съобщи БТА. Досега Дончева беше заместник-кмет на общината.  До назначаване на временен кмет в Омуртаг се стигна, тъй като настоящият в.и.д. кмет на общината Джунейт Йонузов е кандидат за кмет на община..

публикувано на 24.09.24 в 16:12

Бъдеще за децата

Семейства и деца от община Опака получават комплексни грижи за повишаване на благосъстоянието. Дейностите са по проекта „Бъдеще за децата“ и в него са включени общо 108 деца на различна възраст, съобщава БТА.  Проектът подкрепя семействата в отглеждането на децата, като ги стимулира във всички сфери на живота. Целта е да се подобри връзката дете..

публикувано на 24.09.24 в 09:23

Ново оборудване в кухнята

Ново кухненско обзавеждане и оборудване е закупено за услугата „Топъл обяд“ в Търговище, съобщават от общинската администрация. По-голямата част от средствата от 43 560 лв. са осигурени от фонда „Социална закрила“, а близо 4000 от тях са общински пари.  Новото оборудване ще повиши качеството на услугата за приготвянето на безплатния топъл обяд за..

публикувано на 20.09.24 в 11:51

Безплатни прегледи в "Солигена"

Безплатни прегледи за ранно откриване на хронични белодробни заболявания започват от 26 септември в Медицинския център „Солигена“ в Търговище. От тях могат да се възползват абсолютно здрави хора, които искат профилактично да проверят състоянието си. Кампанията ще продължи до 10 ноември.  Финансирането е  по Националната програма за превенция на..

публикувано на 20.09.24 в 09:27

Работилница за маджун

Демонстрация за правене на маджун от захарно сорго ще представят днес и утре в търговищкото село Надарево. Работилницата се организира от фондация „Ботаника лайф“ и е част от инициативите за подкрепа на биологичното земеделие у нас. Приготвянето на петмез е стара, забравена, дори изчезваща традиция в нашето съвремие. Малко са хората в България,..

публикувано на 20.09.24 в 09:14

Избирателните списъци онлайн

Избирателните списъци на гласоподавателите в община Търговище във връзка с изборите за народни представители на 27 октомври вече са публикувани на сайта, съобщават от администрацията. Всеки избирател може да провери включен ли е в тях. Справки могат да се правят и на телефона на отдел ГРАО . При установяване на несъответствия гражданите могат да..

публикувано на 19.09.24 в 12:54

Безплатни прегледи за туберкулоза

Безплатните прегледи за туберкулоза в Търговищко продължават до 20 септември, напомнят от РЗИ. Cлeд пpeглeд oт лeĸap cпeциaлиcт нa хората, ĸoитo ca в pиcĸ, щe ce пpoвeждaт и дoпълнитeлни изcлeдвaния. Πpи oтĸpивaнeтo нa cлyчaи нa тyбepĸyлoзa cвoeвpeмeннo щe ce пpeдпpиeмaт мepĸи зa xocпитaлизaция и лeчeниe.  Ocнoвнaтa цeл e пpeĸъcвaнe нa вepигaтa зa..

публикувано на 19.09.24 в 08:50