Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският президент Реджеп Ердоган ще положи клетва пред парламента днес

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес турският президент Реджеп Ердоган ще положи клетва, след което в сила влизат новите му, увеличени правомощия. На церемонията в Анкара ще присъства и българският държавен глава Румен Радев.

Реджеп Ердоган ще положи клетва пред турския парламент в 16.30 часа. След полагането на клетвата пред парламента, президентът ще отдаде почит в Анъткабир – мавзолея на основателя и пръв президент на Република Турция Кемал Ататюрк. По-късно е предвидено тържество в президентския дворец „Бештепе“.

Съгласно новите му правомощия, президентът ще е глава на изпълнителната власт. В 21 часа ще бъде обявен съставът на новото правителство на Турция и то ще се събере за първо заседание в петък.

Държавният глава ще подготвя проект за бюджет, който трябва да бъде гласуван от парламента. Той също така може да обявява извънредно положение за срок до 6 месеца. Президентът ще може да учредява органи на властта на местно и централно ниво.

Миналата седмица високопоставеният парламентарист от Партията на справедливостта и развитието Мустафа Елиташ заяви, че при новата система ще има 1 или 2 вицепрезиденти.

Първите задгранични визити на Ердоган ще са във вторник в Азербайджан и в непризнатата от никого, освен от Анкара, Севернокипърска турска република. На 11 и 12 юли турският държавен глава ще участва в срещата на върха на НАТО в Брюксел. В кулоарите ѝ са предвидени разговори на турския лидер с американския президент Доналд Тръмп, германския канцлер Ангела Меркел и британския премиер Тереза Мей. Реджеп Тайип Ердоган ще бъде придружаван от новите министри на отбраната, външните работи и енергетиката.

Освен президента Румен Радев, на днешната церемония ще присъстват още представител на тричленнното президентство на Босна и Херцеговина, президентите на Грузия, Косово, Македония, Молдова, Сърбия, емирът на Катар, лидери на африкански и азиатски държави. 28 ще бъдат премиерите, вицепрезидентите, вицепремиерите и председателите на парламенти. Потвърдили присъствието си са и генералните секретари на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и на организацията на осемте най-големи ислямски страни Д-8.

Гости на церемонията ще са и ръководителите на чуждите дипломатически мисии в страната. На нея са поканени депутатите и около 3000 души от турския политически, обществен и културен живот.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!