Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписаха договора за новата система за обмен на туристическа информация

Снимка: БГНЕС

Единна система за туристическа информация ще започне да работи през май следващата година. Това обявиха министърът на туризма Николина Ангелкова и изпълнителният директор на фирма "Технологика" Огнян Траянов. Фирмата е избрана за изпълнител на проекта. Днес те подписаха договор за изграждане и внедряване на системата ЕСТИ, която ще свързва в реално време регистрите на местата за настаняване с Министерството на туризма, НАП, МВР, НСИ и общините. Така ще се облекчат обменът и обработката на данни от различните регистри. 

Според предварителни прогнози до три години от началото на работата на системата се очаква ръст от 20 на сто на приходите от нощувки на база на сега регистрираните, което ще се дължи на ежедневното автоматично въвеждане на данните, посочи министър Ангелкова. 

Стойността на договора е 1 милион и 128 хиляди лева с ДДС. Предвидени са 6 месеца за изпълнение на техническото задание, а след това ще има тестови период. Системата трябва да заработи през май 2019 година във всички места за настаняване. За по-трудно достъпните места е предвидено облекчение, като информацията ще се подава в кметството на съответната община на хартиен носител. 

Системата няма да е публична и ще гарантира защитата на личните данни. Тя е част от борбата със сивия сектор и е свързана със сигурността, отбеляза още министър Ангелкова. 

По закон въвеждането на данните е задължително за хотелиерите. В момента, в който пристигат туристите, това трябва да бъде отразено в системата.

Бизнесът ще бъде обучен за работа със системата безплатно.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!