Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: САЩ може да изгубят силен и искрен партньор, ако не променят поведението си

| обновено на 29.07.18 в 11:52
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната му няма да отстъпи преднатиск, след като американският му колега Доналд Тръмп заплаши Анкара със санкции, ако не освободи задържания пастор Андрю Брънсън. По думите на турския лидер залогът в случая са двустранните отношения.

Реджеп Ердоган предупреди, че Съединените щати може да изгубят силен и искрен партньор, ако не променят поведението си по въпроса. 

На връщане от посещението си в Африка турският президент заяви още, че Анкара ще прибегне до международен арбитраж, ако Вашингтон блокира продажбата на многоцелевите изтребители Ф-35 за Турция. Ердоган определи случващото се като „психологическа война“ и категорично отрече да има сделка за освобождаване на американския пастор.

В сряда Андрю Брънсън беше поставен под домашен арест поради влошеното си здравословно състояние след като прекара почти 2 години в турски затвор. Обвиненията срещу него са в шпионаж и връзки в ръководената от него църква в Измир с привърженици на движението на Фетуллах Гюлен, сочен за стоящ зад опита за преврат в Турция през 2016 г., и с Кюрдската работническа партия. Ако бъде признат за виновен, пасторът, който отрича обвиненията, е заплашен от 35 години затвор. След поставянето на Брънсън под домашен арест, израелски източници съобщиха, че освобождаването му е част от сделка срещу освобождаване на задържана от Израел турска гражданка. Турция яростно отрича това.

След решението на турския съд американският вицепрезидент Майк Пенс и президентът Доналд Тръмп заплашиха в „Туитър“ Анкара със санкции, ако Брънсън не бъде освободен. Турското външно министерство реагира остро, че никой не може да заплашва или да дава нареждания на Турция. Вчера турският първи дипломат Мевлют Чавушоглу разговаря по темата с американския си колега Майк Помпео по телефона, но подробности не бяха съобщени.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!