Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две важни събития за опозицията в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес предстоят две важни събития за опозицията в Турция. Ръководството на Добрата партия ще проведе свое заседание, а следобед изтича срокът, в който вътрешната опозиция в Народнорепубликанската партия може да събира подписи за провеждането на извънреден партиен конгрес.

В 15 часа ще започне заседанието на ръководството на Добрата партия, което ще бъде председателствано от лидера ѝ Мерал Акшенер. В края на миналата седмица тя заяви, че свиква извънреден партиен конгрес, който ще се проведе на 12 август, на който тя няма да е кандидат. В резултат на решението ѝ нейни привърженици застанаха за постоянно пред дома ѝ в Истанбул, за да я убедят да продължи да ръководи формацията.
В 17 часа пък изтича 15-дневният срок за събиране на подписи на делегати за провеждане на извънреден конгрес на Народнорепубликанската партия. Нужни са подписите на половината от 1230-те делегати, т.е. 635. За момента информациите от привържениците на бившия кандидат за президент Мухарем Индже и от партийния апарат за броя на събраните подписи се различават. В петък почти цялата парламентарна група заяви, че е необходимо партията да се съсредоточи върху предстоящите през март местни избори, а не да провежда извънреден конгрес. Същата позиция по-рано изразиха и влиятелни ръководители на партийни организации.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!