Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Румъния поискаха увеличение на бюджета на ЕС за 2019 г. за справяне с африканската чума

| обновено на 01.09.18 в 12:42
Снимка: БГНЕС

Българският евродепутат Момчил Неков и двама негови колеги от Румъния са внесли предложения за увеличение с близо 40 милиона евро на бюджета на Европейския съюз за 2019 г. Увеличението според тях е нужно за разходи свързани с борба с африканската чума по свинете и заболяванията по дребните преживни животни.

Предложенията са аргументирани с това, че през 2018-а г. се наблюдава увеличение на разпространението на болести по животните в Евросъюза, като това засяга най-вече региони, които граничат с трети страни. Според Нейков е важно да се осигурят достатъчно финансови инструменти за борба с болестите, за засилване на контрола по граничните пунктове и за създаване на съоръжения, които да отделят податливите животни от тези, които са потенциални носители на зараза.

Огнищата на зараза с африканска чума по свинете в Румъния са вече близо 800. Засегнати са над 200 000 животни.

23 домашни прасета в огнището на чумата - варненското село Тутраканци, бяха унищожени още снощи. Днес ветеринарните власти вземат проби от всички свине в трикилометровата зона и продължават преброяването на домашните прасета в десеткилометровия радиус около Тутраканци. На този етап не се налага евтаназиране на други животни. При всяко доказано болно от африканска чума прасе обаче ще следва унищожаване на всички свине в населеното място, категорични са ветеринарните власти. Храните от свинско месо се конфискуват още на границите.

„С Пътната агенция сме се разбрали всички паркинги, където спират тирове, своевременно да бъдат почиствани и боклуците унищожавани. Същото се отнася и за пристанищата – за отпадъците от корабите, отнася се за всички граници на България“, каза директорът на агенцията по храните Дамян Илиев.

Той допълни, че дезинфекция се прави на всички влизащи в страната автомобили.

Всички частни собственици, чиито прасета бъдат унищожени заради чумата, ще бъдат обезщетени по пазарни цени. Проблем ще е да се опазят индустриалните свинеферми, в които се отглеждат половин милион животни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!