Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

"Започва срещата "Три морета" - най-важното икономическо събитие с домакин Румъния от Революцията насам", пишат румънските издания. За срещата в Букурещ пристигат девет президенти, съобщава вестник Гъндул. Сред гостите са председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, американският министър на енергетиката Рик Пери, германският външен министър Хайко Маас и други.

Европейският съюз тайно се подготвя да приеме безпроблемна ирландска граница след излизането на Великобритания от общността. Това засилва шансовете на британския министър-председател Тереза Мей да постигне споразумение за Брекзит до края на годината, пише вестник Таймс. Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние работи по нов текст на протокол, очертаващ план за използване на нови технологии, целящи намаляване на проверките до минимум. Тези предложения трябва да бъдат изпратени на европейските правителства след конференцията на Консервативната партия на 3 октомври, отбелязва изданието.

За "Дипломатическа офанзива за Идлиб“ пише в заглавие турският вестник Стар. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който поде в Техеран настойчива дипломатическа офанзива за политическо решение в Идлиб, днес ще разговаря в Сочи с руския си колега Владимир Путин, на 23 септември ще бъде в САЩ за Общото събрание на ООН, а след това в Германия с канцлера Ангела Меркел, където ще търси решение за Идлиб. Сабах цитира предупрежденията на турския президент във връзка с възможна бежанска вълна от Идлиб. По думите на Ердоган Турция отново ще бъде мястото, което ще приеме бежанците. "Трябва да намерим общо решение с Русия и коалицията. Ако ли не, примирението ще има тежки последици", предупреждава Ердоган от първата страница на вестник Миллиет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!