Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Инерком България" отново поиска да стане собственик на активите на ЧЕЗ в България, съобщава "24 часа". Компанията е внесла искане в Комисията за защита на конкуренцията за повторно разглеждане на сделката. Заедно с това регулаторът е уведомен, че "Инерком" вече няма в портфолиото си фотоволтаици. Именно заради собствеността в соларни паркове за електроенергия комисията отказа да даде одобрение на придобиването на активите на ЧЕЗ от "Инерком".

Молбите към търговските вериги да продават хляба без надценка няма да доведат до поевтиняването му, пише вестник "Труд", цитирайки мненията на икономисти и експерти по повод идеята на министъра на земеделието Румен Порожанов. Според тях това е популизъм и ще позволи на големите вериги да ударят малките магазинчета.

Реколтата от винено грозде през тази година ще е по-слаба спрямо миналогодишната, информира "24 часа". Причина са стотици декари лозя, които са съсипани от мана заради дъждовете. Според Агенцията по лозата и виното обаче тазгодишното грозде ще е с високо съдържание на захар и ще произведе качествено вино.

Вестникът предупреждава и за понижение на температурите от утре.

"Искаме зимното време, дават ни лятното", това е водещото заглавие на вестник "Телеграф". В момента няколко министерства изработват позиция на страната ни за това кое време да изберем, след като Европейската комисия сложи край на местенето на стрелките. Засега везните клонят към лятното време заради пестене на разходи за осветление и заради летния туризъм. В същото време проучвания показват, че нагласата на българите е да се запази само зимното.

От образователното министерство въвеждат нови правила за системно отсъстващите ученици, съобщава "Стандарт". При повече от 9 отсъствия по даден предмет учениците ще трябва да полагат изпит за определяне на срочна или годишна оценка. Правилата влизат в сила веднага и ще се прилагат стриктно от директорите, посочва вестникът.

Фесйбук се е превърнал в държава на 400 хиляди български емигранти. Всеки пети българин зад граница членува в онлайн група, която му помага по-лесно да се справи с културните различия в страната, показва проверка на вестник "Монитор". Най-активни в мрежата са сънародниците ни в Англия.

В Деня на независимостта Националният военно-исторически музей в София ще бъде с вход свободен, съобщава "Стандарт". Само днес посетителите ще могат да видят отличия, документи и снимки на генерал-майор Стефан Паприков - външен министър при обявяването на Независимостта и главна фигура в дипломатическата защита. В Националния исторически музей пък може да се види манифестът, с който княз Фердинанд Първи провъзгласява във Велико Търново през 1908 г. Княжество България за независимо царство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!