Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

„24 часа" представя доклад на Световната банка за разпределение на доходите в Европа и Централна Азия. В него се препоръчва да се въведе прогресивен данък и по-високо облагане на капитала и имуществото. В документа Световната банка предлага държавите да осигуряват минимален пакет срещу риск от бедност. В България от 14 на 32 долара се е увеличил дневният доход, необходим, за да не изпадне човек от средната класа, съобщава "24 часа". В доклада пише, още, че ние сме на втора позиция след държавите, в които гражданите настояват за по-голямо преразпределение на благата и вярват, че има неравенство. Пред нас е единствено Унгария. Същевременно, сме с най-високо увеличение на коефициента на разлика между бедни и богати.

Всички вестници коментират предложението на здравния министър за смяна на модела на здравно осигуряване, представен публично вчера.

"Най-после премахват монопола на Здравната каса" пише "Стандарт". Ананиев предложи два модела за реформа, допълва вестникът. Вицепремиерът Томислав Дончев е цитиран: "Поздравявам министър Ананиев за смелостта".

Според "Сега" здравната реформа на ГЕРБ ще удари най-бедните и най-болните. Пациентите ще доплащат лечението си, тъй като болниците сами ще определят цените си. Изданието припомня и коментар на Световната банка, че модел с много застрахователи струва по-скъпо заради по-голямата администрация.

"Монитор" пояснява още от предложението на здравния министър - без доплащане в болницата ще е само ако имате застраховка "здраве".

Според "Дума" властта узаконява доплащането за здраве. Клиничните пътеки остават, освен вноската към Здравната каса, ще има задължителна и допълнителна застрахова, подчертава опозиционният вестник.

"Новите камери на КАТ се оказаха катастрофа", това е водещото заглавие на "Труд".  Осем месеца след пускането им, за да засичат скоростта по пътищата, 28-те лазерни устройства не разчитат номерата на колите. Фабричната им настройка била да засичат до 130 км в час, което ги прави негодни за използването им по магистралите, където разрешената скорост е 140.

Народът е недоволен от калпавите пътища, пише "Земя". Изданието се позовава на проучване на "Галъп интернешънъл", което обобщава, че 87 на сто от българите са категорични, че качеството на пътищата у нас е много ниско. 82 процента от участвалите в допитването оценяват негативно сега действащия модел на споделена отговорност на институциите за пътната безопасност.

"Монитор" пише, че скоростта по магистрала "Тракия" може да стане по-висока, ако се вложат 80 милиона лева в ремонт. Сега ремонтират аутобана на отделни места, а догодина - изцяло.

БНБ охлажда кредитирането, информира "Труд". Това се налага поради ръста на заемите за домакинствата и с цел намаляване на рисковете за банковата система.

Вместо за блага, парите на данъкоплатците се харчат за власт, пише в коментар на вестник "Сега" в страницата "Наблюдател".

Неврокопският митрополит Серафим казва в интервю за "Телеграф": "Не остана неограбван храм в България". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!