Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Държавите, които изберат да останат на лятно часово време, рискуват гражданите им да станат глупави и дебели, пише вестник "24 часа". Според Тил Рьонеберг от Института за медицина и психология към Университета в Мюнхен, ако часовниците останат на лятно време, ще се увеличи рискът от диабет, депресии, проблемите със съня и ученето. Причината е, че ще се увеличи тъмното време, в което човек трябва да е активен. От това ще пострадат най-много учениците и студентите, допълва изданието. До април догодина България и останалите държави в Европейския съюз решават на кое време да застопорят стрелките.

Вестник "24 часа" пише за лек пътен инцидент между съпругата на Волен Сидеров - Деница и суданец в петък вечерта. С малкия си син и своя приятелка Деница пътувала в столичния кв. "Витоша", като при разминаване на "Симеоновско шосе" двата джипа на чужденеца и на Деница Сидерова ударили страничните си огледала. Суданецът Межди Дандур започнал да обижда съругата на Сидеров, последвал я и на бул. "Г. М. Димитров" и я принудил да спре. Според МВР до физическо посегателство не се е стигнало, имало е само словесна агресия към жената. Дандур е бил с невалидна шофьорска книжка. По случая е заведена преписка за хулиганство.

Десетки популярни в миналото професии днес са почти напълно изчезнали, пише вестник "Телеграф". В повечето големи градове например е останал само по един коминочистач, който изкарва прехраната си по-скоро като атракция. Единственият официално регистриран у нас представител на професията е 28-годишен мъж от Велико Търново.

В материал, озаглавен "Монсерат Кабайе - от шивашкото ателие до голямата сцена". Вестник "24 часа" разказва за живота на оперната прима, която почина вчера. От малка взема уроци по пеене, но първата й професия е далеч от музиката. Едва 14-годишната Кабайе започва работа като шивачка, за да помага на семейството си. Рисуването е било другата й голяма страст след музиката. Дори след като става певица, тя често рисува пейзажа от хотелския си прозорец в градовете, в които отсяда. Вестник "Телеграф" припомня, че певицата е идвала три пъти в България и винаги е споделяла колко много й харесва да се разхожда в центъра на София. Прощаването с Монсерат Кабайе ще се състои днес, а погребението й - в понеделник в Барселона.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!