Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

IT център за върхови постижения

Шуменски университет
Снимка: Радио Шумен

Център за върхови постижения ще заработи в Шумен до 2023 година. Той ще бъде изграден със средства от оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ по проект „Университети за Наука, Информатика и Технологии в е­лектронното общество“ (УНИТе). Водеща организация в проекта е Софийският университет, а партньори са Шуменският, Техническият в София, Бургаският университет „Проф. Д-р Асен Златаров“ и Русенският. Основната цел на Проекта УНИТе е изграждането на действащ център за върхови постижения. Той ще бъде позициониран в четирите града на университетите-партньори: два – в София и по един – в Шумен, Бургас и Русе, каза за Радио Шумен деканът на Факултета по математика и информатика в Шуменския университет доц. д-р Вежди Хасанов.

"Тези центрове ще бъдат свързани с високоскоростна връзка за комуникации. В Шумен ще имаме една сграда високотехнологична, където ще имаме едно сървърно помещение със сървъри, които са с капацитет за голям обем данни. Единият ще бъде специализиран за високопроизводителни изчисления. Ще има помещение с работни станции за достъп до тези сървъри. Отделно ще има лаборатории, където научно-изследователските екипи ще работят с тях", посочи той.

Реалният строеж на базата в Шумен ще започне през следващата година. Продължителността на проекта е до 2023 г. Общата стойност на проекта УНИТе е близо 30 млн. лева, една десета от които са за Шуменския университет, каза още доц. Хасанов.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Помощи за 10 000 пенсионери

Близо 10 000 пенсионери от Шуменска област ще получат еднократна финансова подкрепа от 120 лв. за хранителни продукти. Помощта е за хора, чиито пенсии са от 300,01 лв. до 369 лв. включително, напомни директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ Мартина Драгнева. Изплащането ще започне на 19 април. "Ако са клиенти на дирекциите..

публикувано на 14.04.21 в 14:36

Бой в Нови пазар

Полицейски служители от РУ - Нови пазар изясняват инцидент, по време на който е пострадала 64-годишна жена. Това съобщават от шуменската полиция. Около 11:30 часа вчера на ул. “Милин камък“ в града между нея и друг местен жител възникнал скандал, по време на който жената била бутната. Паднала на земята. След преглед станало ясно, че е с фрактура..

публикувано на 14.04.21 в 11:51

Пиян преспа в ареста

31-годишен шуменец бил задържан след опит да попречи на полицейски служител да изпълни служебните си задължения. 45 минути след полунощ в РУ - Шумен е приет сигнал за нарушаване на нощната тишина в жилище на първи етаж на ул. “Марица“ в града. На място полицейски екип говорил с 31-годишен мъж, който бил във видимо нетрезво състояние. Отказал..

публикувано на 14.04.21 в 11:16

Кола и камион в сблъсък край Шумен

Катастрофа между лека кола и камион затруднява движението пътя Варна - Шумен, на около 300 м преди кръстовището за шуменския квартал "Макак", съобщиха от полицията. Водачът на автомобила и пътник са откарани за преглед в МБАЛ - Шумен. В момента придвижването в участъка е затруднено и става само в едната лента. Екипи на Пътна полиция регулират..

публикувано на 14.04.21 в 11:13

Из улиците под карантина

52-годишен мъж и 50-годишната му съпруга от село Конево са нарушили карантината, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Шумен. При проверка в жилището на ул. “Христо Ботев“ около 12 часа вчера било установено, че и двамата са напуснали дома си. Започната е проверка. Случаят е докладван в компетентната прокуратура.

публикувано на 14.04.21 в 11:00

Обезопасиха газова бутилка

Шуменските огнеборци са обезопасили газова бутилка с дефектен вентил, съобщиха от Областната дирекция на МВР. В 11:29 часа вчера е прието съобщение, че на ул. “Алеко Константинов“ се усеща мирис на газ. Строителна група извършвала ремонтни дейности и хидроизолация на покрив на сграда. На място пристигнал екип  от РСПБЗН - Шумен и на газова..

публикувано на 14.04.21 в 10:55

Иззеха нелегални оръжия

Незаконни оръжия и боеприпаси са иззети от дома на 36-годишен мъж в село Браничево, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Шумен.  Проверката била извършена вчера преди обяд след сигнал, че мъжът държи оръжие, без да има разрешително. Намерени били револвер с пет гнезда без марка и сериен номер, нерегистриран газов пистолет, боеприпаси,..

публикувано на 14.04.21 в 10:43