Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

IT център за върхови постижения

Шуменски университет
Снимка: Радио Шумен

Център за върхови постижения ще заработи в Шумен до 2023 година. Той ще бъде изграден със средства от оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ по проект „Университети за Наука, Информатика и Технологии в е­лектронното общество“ (УНИТе). Водеща организация в проекта е Софийският университет, а партньори са Шуменският, Техническият в София, Бургаският университет „Проф. Д-р Асен Златаров“ и Русенският. Основната цел на Проекта УНИТе е изграждането на действащ център за върхови постижения. Той ще бъде позициониран в четирите града на университетите-партньори: два – в София и по един – в Шумен, Бургас и Русе, каза за Радио Шумен деканът на Факултета по математика и информатика в Шуменския университет доц. д-р Вежди Хасанов.

"Тези центрове ще бъдат свързани с високоскоростна връзка за комуникации. В Шумен ще имаме една сграда високотехнологична, където ще имаме едно сървърно помещение със сървъри, които са с капацитет за голям обем данни. Единият ще бъде специализиран за високопроизводителни изчисления. Ще има помещение с работни станции за достъп до тези сървъри. Отделно ще има лаборатории, където научно-изследователските екипи ще работят с тях", посочи той.

Реалният строеж на базата в Шумен ще започне през следващата година. Продължителността на проекта е до 2023 г. Общата стойност на проекта УНИТе е близо 30 млн. лева, една десета от които са за Шуменския университет, каза още доц. Хасанов.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма коклюш в Шумен засега

Към момента няма регистриран случай на коклюш в шуменска област, съобщи д-р Димитричка Радева-началник отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ Шумен.  Задължителните ваксини срещу заболяването, познато като „магарешка кашлица“, се правят на 2, 3 и 4 месец, а реимунизацията- на 16 месеца и на 6 години. В шуменска област имунизационният обхват в..

публикувано на 22.04.24 в 14:26

Камери в община Хитрино

Спад на регистрираните престъпления в община Хитрино и ръст на разкриваемостта. Това сочат данните за територията, която обслужва полицейският участък в Хитрино.  Анализът направи ръководството на Областната дирекция на МВР- Шумен, при проведена среща с кмета на общината Нуридин Исмаил, заместниците му и кметовете на населените места в района...

публикувано на 22.04.24 в 13:35

Широкомащабна проверка

Проверки по метода на широкообхватния контрол извършват полицейски служители в района на шуменското село Панайот Волов, информират от Областната дирекция на МВР. Акцията е насочена към водачите за употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози. Проверява се и за  използване на светлините на превозните средства, на обезопасителни..

публикувано на 22.04.24 в 12:20

Печатът за изборите е връчен

Областният управител на шуменска област проф. Добромир Добрев връчи печата на председателя на Районната избирателна комисия (РИК)Светозар Петков.  РИК ще организира изборите на членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г. в шуменския многомандатен избирателен район.  Областната администрация в..

публикувано на 22.04.24 в 11:53

Министър Цоков идва в Базовото

Министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков ще бъде на посещение във II ОУ „Д-р П. Берон” утре от 11.30 до 12.30 часа, съобщиха от учебното заведение.  Едночасовата визита на министъра е по покана на училищното ръководство.  Цоков е завършил основното си образование в това училище, синът му също е възпитаник на Базовото..

публикувано на 22.04.24 в 11:32

Тяло в реката

Човешко тяло е открито в коритото на река Поройна в Шумен в района на бул. "Плиска", информират от Областната дирекция на МВР-Шумен.  На място има полицейски екип, който извършва оглед. Най-вероятно починалият е мъж. Сигналът е подаден тази сутрин. Изчаква се пристигането на съдебен лекар, който да започне огледа, заедно с разследващите. На място..

обновено на 22.04.24 в 11:16

Дете нападна дете

13-годишен е пострадал след сбиване в село Габрица. Около 18:30 часа на 20 април на ул.” Кирил и Методий” в селото неизвестен нанесъл удари на момчето, уточняват от полицията. Детето е откарано е за преглед в шуменската болница, където била установена фрактура на костен фрагмент на раменната кост. Извършителят, местен жител също на 13 години бил..

публикувано на 22.04.24 в 10:09