Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Инерком": Не трябва търговски дружества да се използват за политически кампании

Смяната на членовете на надзорните съвети на ЧЕЗ Електро и ЧЕЗ Разпределение е под условие сделката за продажбата на тези дружества да получи необходимите разрешения, от които зависи нейното окончателно завършване.

Това се казва в изпратено до медиите изявление на фирма "Инерком", която бе избрана за купувач на българските активи на чешката енергийна компания ЧЕЗ. То е продиктувано от вчерашното изказване на левия депутат Елена Йончева по повод предстоящото влизане в надзора на дружествата от групата на ЧЕЗ на представители на фирма "Инерком".

От "Инерком" не са съгласни с това търговски дружества и бизнес организации да бъдат използвани като инструмент за водене на политически кампании. Те посочват, че фирмата не е политически обвързана и не се ползва с политически протекции, а твърдението на Елена Йончева не отговаря на истината и е извадено от контекста. В конкретния случай при сделката между чешката ЧЕЗ и "Инерком" се следват законовите изисквания и общоприетите европейски практики за подобни сделки. В изявлението се казва още, че поднасянето на информацията е манипулативно и цели да направи внушения, да нагнети напрежение и да създаде чувство за несигурност.

От фирмата припомнят, че в момента държавата не притежава акции от капитала на дружествата на ЧЕЗ в България и няма законови основания да предлага членове на надзорните органи. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!