Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втора година в Добрич здравни работници измерват кръвната захар безплатно

Снимка: Pixabay

Кампания за безплатно измерване на кръвната захар ще се проведе за втора поредна година в област Добрич. Инициативата ще се проведе от днес до 22 ноември и е посветена на Световния ден за борба с диабета – 14 ноември. Измерването на кръвната захар ще се извършва от здравни работници, които ще се включат доброволно.

По данни на организаторите миналата година в кампанията са се включили над 400 граждани на Добрич само за ден. Затова тази година тя ще се разшири и в други общини от област Добрич, като безплатните замервания на кръвната захар ще се извършват в предварително установен график за отделните населени места. Ще се използват глюкомери и тест ленти.

По данни на Министерството на здравеопазването, на всеки 10 секунди в света двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване. В България според статистиката от диабет страдат около 500 000 души, 40% от хората обаче не знаят, че имат заболяването. Основните рискови фактори са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!