Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветанов: Възможно е да бъдем приети в Шенген по въздух още от пролетта

Снимка: БТА

Напълно реалистично е страната ни да бъде приета в Шенген по въздух още от пролетта, съобщи пред журналисти в Народното събрание заместник-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов. Това означава, че паспортните проверки по летищата за българи ще се премахнат, а пътниците от и за София вече няма да минават граничен контрол:

"Разговори, които се водят на най-високо политическо ниво - както от премиера, така също и от мен, и от други колеги, които участват в подобни политически срещи, както в комисията, така също в Европейския парламент, в Европейската комисия и на двустранна основа с държавите-членки. Смятам, че вече има много по-големи надежди България да се присъедини към Шенгенското пространство на първа стъпка въздух евентуално и вода, и на по-късен етап сухопътна граница. Убеден съм, че в края на сегашната комисия това нещо може да бъде факт", каза Цветанов.

Говорителят на ЕК Наташа Берто заяви, че Съветът трябва да реши дали България ще влезе в Шенген догодина по въздух.

„Позицията на Комисията не е променена. Ние смятаме, че България е готова да се присъедини към Шенген. Решението обаче трябва да бъде взето от Съвета.  Ако има правна възможност това да стане на два етапа и ако страните-членки вземат съответното решение“, каза тя.

Миналата седмица в българския печат се появиха съобщения, че е възможно България да се присъедини към Шенген до края на мандата на тази Комисия като начало само по въздуха.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!