Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата проверява дали Горанов плаща наем за жилището, в което живее

| обновено на 23.11.18 в 13:38
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата започна проверка на финансовия министър Владислав Горанов за използване на служебното положение и търговия с влияние.

Проверката е в резултат  на въпрос на зрител на "Шоуто на Слави", гост на което снощи беше главният прокурор Сотир Цацаров. Обвинител номер едно беше питан и по други актуални разследвания. 

„Знаете ли, че министърът на финансите живее в голям апартамент в луксозен жилищен комплекс, предоставен му безвъзмездно от български бизнесмен?", беше зрителският въпрос, който получи отговор снощи. „Не, но фактите заслужават проверка“, гласеше отговорът.

Днес стана ясно, че проверка започва и тя е възложена на  Антикорупционната комисия, пред която собственоръчно Горанов е подал декларация, в която пише, че от 2012 година живее безвъзмездно в жилище 180 кв. метра.

Публикации в печата и онлайн сайтове - актуални, но и от преди година, твърдят, че апартаментът е в луксозния комплекс „Есте Хуом енд СПА“, собственост на фирми, свързани с бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви.

След съобщението за прокурорската проверка Горанов се появи специално в парламента. Нарече я „нещо най-нормално“  и декларира, че не го притеснява.

„Този апартамент ми е предоставен през 2012 г. за ползване от близък мой роднина, кръстник на двете ми деца и на мен. Твърдо заявявам, че този конкретен имот няма нищо общо с фамилия Домусчиеви, с техния бизнес и с техните собствености“, каза той.

Според зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов именно проверка е пътят да се опровергаят съмненията.

“За да няма внушения, трябва да има обективност и трябва компетентните институции да си свършат своята работата и когато те излязат с данни, тогава вече можем да коментираме в едната или другата посока. Аз като зам.-председател на ГЕРБ и като председател на парламентарната група разговарям с колегите, но не ги питам в личните им моменти какво правят и с кого си лягат и къде живеят “, каза Цветанов.

Разпоредената проверка е за престъпление по два текста от Наказателния кодекс - за използване на служебно положение с цел набавяне облага за себе си или за другиго, и за търговия с влияние.

Действията по проверката ще бъдат възложени на Антикорупционната комисия, откъдето - през подадена от Горанов декларация, излезе новината за ползваното от него жилище в луксозен комплекс, собственост на фирми, свързани с братя Домусчиеви.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!