Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Иван Печев и Ед Кънинхъм с албум

Не са много съвременните музиканти, които са и успешни филолози, и отделят голямо внимание едновременно на музиката и текстовете в песните си. Един от тях е Иван Печев, завършил е Английска филология в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Сътрудничи си успешно с музиканти от цял свят. Преди дни излезе неговият нов албум „Busy Street“, записан в съавторство с канадския музикант Ед Кънинхъм. Още за музиката и поезията можете да чуете от разговора с Иван Печев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Побързайте с културните проекти

От отдел „Култура, младежки дейности и спорт“ към Община Шумен напомнят, че наближава крайният срок за подаване на документи за финансиране на проекти със средства от общинския фонд „Култура“. С решение на Управителния съвет на фонда датата е 30 май, но тъй като тя се пада в събота, предложения ще се приемат и в първия работен ден от следващата..

публикувано на 26.05.20 в 11:01
Археологически музей във Велики Преслав

Реставрират 100 оловни печата

Археологическият музей във Велики Преслав спечели два проекта, които ще се финансират от Министерството на културата. Първият от тях е за консервацията и реставрацията на част от колекцията с оловни печати от средновизантийския период, които се пазят във фонда на музея. Тя е най-богата в света и съдържа около 700 експоната, съобщи директорът на..

публикувано на 26.05.20 в 09:36

Училището в Самуил празнува 100-годишнина

„През ноември Средното училище „Свети свети Кирил и Методий“ в Самуил ще има възможност да отбележи своята стогодишнина“, заяви за Радио Шумен Орхан Исмаил, директор на училището и професионален художник.  Той коментира, програмата, която е изготвена за празника и честити 24 май на педагозите, работещи в образователната институция. Как в общинския..

публикувано на 24.05.20 в 04:00

Признание за културни дейци

Изявени дейци награждава Министерството на културата по случай 24 май. С почетното отличие „Златен век“, както и с грамоти за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност, са удостоени 72 личности и институции в областта на културата и на изкуствата. Сред наградените са и четирима културни дейци от Североизточна..

публикувано на 23.05.20 в 09:35
Река Дунав - Силистра

Реката и хората

Фотоконкурс на тема „Реката и хората” обявяват от Областния съвет на Българския червен кръст в Силистра. Поводът е традиционната Седмица на водното спасяване. Творбите трябва да са свързани с дейността на хората по река Дунав и да са направени на територията на Силистренска област. Допускат се само авторски фотографии. Всеки участник може да..

публикувано на 21.05.20 в 16:47

Застрашени видове в изложба

Русенският музей подготвя мобилна изложба, свързана с търговията със застрашени от изчезване растения и животни,  „Природата в риск. Интерактивна образователна изложба“. Експозицията ще се фокусира върху нерегламентираните форми на притежание на застрашени растителни и животински видове, създаващи предпоставки за тяхното изчезване. През 2019..

публикувано на 21.05.20 в 15:05
Археологически музей във Велики Преслав

Пътешествие в Златния век

„Моят музей - вълнуващо пътешествие в Златния век на България” e проектът, спечелен от Археологически музей „Велики Преслав” и свързан с провеждане на летни училища по археология и история в музея. Този вид образователни занимания ще станат ежегодни и благодарение на проекта ще използват магнитни пъзели, активни карти, творчески игри, свързани с..

публикувано на 21.05.20 в 13:02