Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Златев: С падането на цените на петрола горивата у нас ще поевтинеят

| обновено на 29.11.18 в 19:27
Валентин Златев
Снимка: БГНЕС


Председателят на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев посочи, че заради падането на цените на петрола се очаква горивата у нас да поевтинеят в най-скоро време. Той беше категоричен, че не протестите, а цените на петрола на международните пазари са свалили цените преди две седмици:

"Протестите категорично нямат никакво отношение към свалянето на цените, падането на международните котировки на нашата суровина, от която произвеждаме продукта си – нефта, е логиката, поради която цените в България падат. Нещо повече – по всяка вероятност ще продължим да го правим, защото виждам тенденцията – нефтът върви надолу. Би трябвало даже в скоро време да се случи.

Да се намалят цените в рамките на очаквания от 30-40 стотинки, в момента няма такава възможност и е нереално, може да се говори за намаляване от порядъка на 5-6 стотинки максимум. Тук по-скоро големият въпрос е защо има бензиностанции, които продават за 2,20 и има други за 1,80. Така започнаха протестите на хората. Преди две седмици ние обявихме изцяло каква е била структурата на цената на всеки литър бензин и дизел. Аз очаквам по същия начин хората, които продават на 1,80 да излязат и д обявяват по същия начин структурата на цената си и очаквам НАП и Министерството на финансите да кажат това е ли възможно."

Валентин Златев допълни, че на този етап няма да отпадне биокомпонентът от горивата, тъй като за това трябват законови промени:

"За да бъде изваден биокомпонентът от състава на горивото, което се продава, трябва решение на Министерския съвет и промяна на закона. Освен това има европейска конвенция, която казва, че на годишна база ние трябва да достигнем определени единици. Вариантът е три месеца през зимата да ги извадим, но след това да компенсираме лятото и вместо 6% да бъде примерно 9% или 10%."

 Според Златев няма и не може да има договорка между отделните бензиностанции.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!