Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия в НС прие ограничения за машинното гласуване

| обновено на 05.12.18 в 19:28
Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по правни въпроси одобри на първо четене предложенията на управляващите за промени в Изборния кодекс. Те предвиждат да няма номера пред имената на партиите в бюлетината, възможност за машинно гласуване да има само в малките избирателни секции, а въвеждането на електронно гласуване да бъде отложено. 

Правната комисия в Народното събрание ограничи масовото въвеждане на машинното гласуване с приетите на първо четене промени в Изборния кодекс. Против законопроекта на управляващите гласуваха от БСП. Мнозинството в комисията подкрепи и законопроекта на „Воля“, с който се предвижда въвеждането на видеонаблюдение  в секциите, докато тече изборният процес.

Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов изрично подчерта, че отлагането на алтернативните на хартиеното гласуване не означава отмяната им:

"Не означава отмяна нито на положените усилия, работа и стремежа във връзка с електронно, дистанционно гласуване, не означава и отмяна на способа, който вече се практикува частично машинното гласуване".

Кирилов уточни, че предложението за премахване на номерата в интегралната бюлетина може да претърпи промяна, но е необходимо, ако останат номерата, те да не се дублират с преференцията.

Въпреки че законът предвижда машинното гласуване да бъде въведено масово от догодина, с приетите поправки правната комисия го отложи, като възложи на ЦИК да решава в колко секции да има машинно гласуване, но те не трябва да са по-малко от хиляда. Машини ще могат да се поставят само в секции с над 300 избиратели, и то само в страната. 

От ДПС излязоха със становище, че трябва да се избере само един начин на гласуване, а от БСП категорично подкрепиха машинното гласуване и обвиниха Централната избирателна комисия, че нарушават закона.

Крум Зарков от БСП обвини ЦИК в нарушаване на закона и определи приетите текстове като "дискриминационни".

"ЦИК е органът, който прилага закона, а не който ни обяснява как той не може да бъде приложен". 

И БСП, и ДПС категорично застанаха зад въвеждането на машинното гласуване. Хамид Хамид от Движението настоя:

"Време е, колеги, да извадим химикалката от изборния процес, както и коректор".

Председателят на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева подчерта, че законопроектът на управляващите за промени в Изборния кодекс съвпада до голяма степен със становището на комисията. Машинното гласуване е невъзможно да се проведе в специфични секции, сред които в болници, домове за стари хора и в секции в чужбина:

"Обръщам внимание, че затрудненията не са просто от организационен характер. Мисията на ЦИК е да осигури законосъобразни и честни избори. При тези секции при машинно гласуване ние не можем да създадем тези гаранции. Защо? Защото всяка една от машините трябва да може да бъдат предварително тествана, одитирана и сертифицирана, за да се създаде подобна гаранция. Сами разбирате, че в секциите, които се създават 48 часа преди изборния ден, това не може да се случи".

Според Алексиева това становище на ЦИК се споделя от управляващите. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!