Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сесията - без групата "За Шумен"

Добромир Драев
Снимка: Личен архив

Общинските съветници от групата „За Шумен” Добромир Драев, Бисерка Йовчева, Ася Аспарухова, Даниела Русева и Христофор Крумов отказват да участват в свиканата днес извънредна сесия на Общинския съвет.

В писмо до медиите Добромир Драев пише: "Оказа се, че управителят на ВиК отказва участие в сесията, както и че няма да изпрати представител на дружеството, който да отговаря на поставените от съветниците въпроси. Точка 2 – изслушване на управителя на дружеството, фигурира в дневния ред на сесията, без да е попитан предварително дали ще дойде на заседанието или не. При това положение сесията става безпредметна“.

„Свикването на извънредна сесия при нарушаване на законовите норми за срокове и внасяне на докладни записки е отново опит за хвърляне на прах в очите на хората по този толкова важен социален проблем, какъвто е проблемът за водата. Очевидно гузната съвест на управляващите в Община Шумен от ГЕРБ и подкрепящите ги партии ги кара сега да заиграват с този толкова важен за хората социален проблем.  Гласуването за най-високата цена на водата в България бе лесно за управляващите от ГЕРБ и подкрепящите ги партии и съветници, но след това гласуване хората трябва да се гледат в очите. А това вероятно никак не е лесно за тези колеги, които направиха компромис със съвестта си. Многократните ни изявления и обяснения, че приемането на бизнес плана означава значително повишаване на цената на водата при лошо качество, чести аварии и липса на санитарно-охранителна зона, бяха посрещнати „на нож” от гласувалите „за” най-високата цена на водата. Поради тези причини не желаем да участваме в  сесия, която според нас ще бъде демонстрация на загриженост, но без реални ползи за съгражданите ни“, е позицията на групата „За Шумен“


ВИЖТЕ ОЩЕ

Промяна в движението

Заради строително-ремонтни дейности в Шумен от 27 януари до 7 февруари включително се въвежда временен режим със спиране на движението по ул. „Петър Парчевич“ – в участъка от ул. „Софроний Врачански“ до ул. „Св. Св. Кирил и Методий“. В района на кръстовището на ул. „Петър Парчевич“ и ул. „Васил Априлов“ също ще се работи, но няма да се спира..

публикувано на 24.01.20 в 15:53

"Малка винария" с много вино

В преславското село Осмар за 21-ва година организират традиционната „Малка винария”. В събота, 25 януари, от 19 ч. най-добрите производители на осмарски вина и пелини ще се запишат за участие в дегустациите. Професионално жури от технолози и сомелиери ще оценява домашните елексири, каза за Радио Шумен кметският наместник в селото Надя Димитрова. Тя..

публикувано на 24.01.20 в 15:29

Всичко за боклука - на светло

Инвестиционното намерение за изграждане на завод за пелети от преработка на отпадъци в кв. “Дивдядово, е забулено в тайнственост и за него няма реално следи в никоя институция. Това заяви председателят на гражданската платформа "Изправи се.бг" Мая Манолова. По-рано днес тя се срещна с представители на учредената Гражданска инициатива против..

публикувано на 24.01.20 в 15:08

Нов дом в Германия

21 кучета и 12 котки напуснаха днес Общинския приют "Тонка Петрова" в Шумен и отпътуваха за Германия. Там ги очакват новите им стопани. Това съобщават от приюта на страницата си във Фейсбук. "Когато намираш удоволствие и удовлетворение от това, което вършиш, това не е работа, а призвание!", са написали хората, които се грижат за бездомните животни в..

публикувано на 24.01.20 в 13:38

Дебне и инфлуенца

Забранява се отглеждането на открито на домашни птици от всички видове във връзка с болестта инфлуенца по птиците, стана ясно на заседанието на Областната епизоотична комисия в Шумен. Заповедта е на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните от 23 януари. Не се допуска и  провеждането на изложби и пазари за птици...

публикувано на 24.01.20 в 12:53

Благотворителен турнир за Ангел

Благотворителен детски турнир по тенис организира клуб „Шуменец“ в събота. Събраните средства от такси за участие ще отидат за лечението на малкия Ангел Петров от Шумен. Срещите ще се играят от 9:00 до 14:00 ч. в спортната зала на Военното училище. „Очакваме в турнира да се включат между 30 и 40 деца. Те са на възраст от 5 до 14 години. Участниците..

публикувано на 24.01.20 в 11:04

Пипнаха избягалия арестант

28-годишният Емил Невенов Великов, който избяга от сградата на Областната дирекция на МВР в Разград на 14 януари 2020 г., е арестуван късно снощи. Това съобщиха от полицията. Той бе обявен за общодържавно издирване. При полицейска операция около 21.30 ч. снощи избягалият мъж е хванат на около километър и половина от село Острово в посока..

публикувано на 24.01.20 в 10:40