Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Към епилепсията с толерантност

Снимка: Pixabay

Дни на толерантността организира в Търговище Асоциацията на родители на деца с епилепсия. Днес, утре и на 20 юли родители на деца със заболяването, както и хора над 18-годишна възраст могат да получат комплексна оценка и консултации в конферентната зала на хотел „Тера Европа“.

Инициативата започва в 14 ч. днес /18.07/ с конференция за видовете реализация, законодателството и програмите, подкрепящи трудовата заетост на хората с трайни увреждания.

От 14 до 17 ч. комплексна оценка ще извършват логопед, психолог и социален работник. Утре оценката ще се извършва от 13.30 до 17 ч., като са предвидени и консултации с консултант mf подкрепена заетост. На 20 юли консултации и оценки ще се правят от 10 до 13 ч.

За децата са организирани специални игри и забавления на открито, каза за Радио Шумен председателят на Асоциация на родители на деца с епилепсия Веска Събева. Чуйте интервю с нея на Сълза Стаменова.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Лятно училище под шатра

Нови класни стаи отвориха врати в шуменското Средно училище „Трайко Симеонов“. Това са шатри, разположени в двора на учебното заведение. А в тях се провеждат летните занимания на децата, при които са установени пропуски в онлайн обучението. Постепенно обаче към тях се присъединяват и ученици, които според учителите нямат нужда от допълнително..

публикувано на 09.07.20 в 10:21

За възродителния процес с болка

Покрай българския преход, битката ни за физическо оцеляване и актуалната коронавирусна криза често забравяме за онези събития от най-новата ни история, които с право могат да се определят като срамни за иначе толерантните българи. В звуковия файл може да чуете един разказ, който се оказа, че липсва във фонда на Радио Шумен и може би сега е времето с..

публикувано на 08.07.20 в 10:32

Лавандула на безценица

Жътвата на лавандула е в разгара си. И тази година се очаква да е тежка за производителите заради ниските изкупни цени на лавандуловото масло. През есента на 2019 г. търговията се срина до 50 – 60 лева за килограм, докато през 2018 година цената беше над 250 лв/кг. В същото време в региона се увеличават площите, засети с етеричномаслената култура...

публикувано на 06.07.20 в 12:06

Камери и охрана срещу незаконното изхвърляне на боклуци

Нерегламентирани сметища – има ги във всяко населено място у нас. Факт, който съвсем не ни изпълва с гордост, а с възмущение и гняв, защото всички ставаме свидетели как едни невъзпитани, недобросъвестни и безотговорни хора без свян и притеснение изхвърлят боклука си на места, които са удобни за тях, но не са определени за това. Нерегламентирани..

публикувано на 06.07.20 в 10:12

Шуменец в гурме битка на Острова

Талантливият гурме готвач Асен Анев от Шумен, който вече пета година живее и работи в Лондон, се включи в битката „Национален готвач за 2020 година в Англия”. Той разработва авторско тристепенно меню, с което се надява да впечатли журито. С какви рецепти възпитаникът на шуменската Професионална гимназия по облекло, хранене и химични технологии се..

публикувано на 03.07.20 в 11:35

Америка след Тръмп

Преди дни младият експерт по международни отношения д-р Станислав Бачев издаде поредната си книга “Параметри на постамериканския световен ред”. Д-р Бачев е роден в Шумен. Завършва история в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”. Доктор е по политология от Варненския свободен университет “Черноризец Храбър” и преподавател във Висшето..

публикувано на 02.07.20 в 09:36

Вълнения в духовия оркестър

Във времето, когато културата у нас беше поставена под карантина, се случиха процеси, които на не малко места в страната предизвикаха обществено вълнение. След смяната на ръководството на Капанския ансамбъл в Разград, и Духовият оркестър в Търговище остана без своя директор и диригент. В средата на май маестра Красимира Коларова е отстранена от поста с..

публикувано на 01.07.20 в 16:09