Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

И ловците на крак

Снимка: БГНЕС

Ловците, получили разрешение за индивидуален лов, които не спазват заповедите на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, ще бъдат лишени от право на лов за срок от четири месеца. Решението е взето от УС на ЛРД „Сокол“ – Шумен и бе оповестено по време на среща с представителите на дружините от Шуменско.

На събирането стана ясно още, че ловът ще бъде открит официално на 10 август, като ръководителите са инструктирани за мерките за безопасност при боравене с оръжие и спазване на изискванията за биосигурност заради африканската чума. Експерти от Областната дирекция по безопасност на храните и Североизточното държавно предприятие напомниха на ловците как се вземат проби от отстреляни животни, какво се прави, ако в гората бъде открит труп на диво прасе и как трябва да се дезинфекцират автомобилите, дрехите, обувки и т. н. след лов, за да не се допусне разпространението на вируса на африканската чума.

За всички желаещи членове на сдружението ще бъде организиран и курс за подборен лов, за да се засили индивидуалното ловуване и да се намалят популацията на дивата свиня и хищниците в района. По време на срещата ръководството на сдружението обясни на присъстващите, че трябва да се спазват всички изисквания по Закона за оръжията и новите поправки от 7 май, като пистолетите трябва да се носят до мястото на лова в специален куфар, а пушките със заключващ механизъм.

От полицията вече правят проверки за спазване на новите изисквания и има глобени ловци в една от преславските дружини.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Закон и ред в Шуменско

813 души са под карантина на територията на област Шумен в момента, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. 350 души са наблюдавани от общопрактикуващите лекари, които им осигуряват адекватна медицинска помощ. 100 шуменци се проследяват от РЗИ, тъй като нямат джипита. През периода от 3 до 9 април здравните инспектори са извършили 244 проверки в..

публикувано на 10.04.20 в 12:57

Още двама "забравили" за карантината

Двама, които били поставени под карантина и не я спазват, са установени във Велики Преслав и Нови пазар. Във Велики Преслав била извършена проверка в жилище на 30-годишен мъж, който се завърнал от страна с усложнена обстановка и не бил на адреса.  В Нови пазар при съвместна проверка на полицейски и служители на РЗИ било установено, че 49-годишен..

публикувано на 10.04.20 в 11:44

Крадат храна и алкохол

В полицейското управление в Нови пазар вчера е приета жалба от управител на търговски обект за хранителни стоки в града. Посочено било, че предния ден от хранителния магазин била извършена кражба на алкохол и хранителни продукти на стойност 247 лева. След проведени незабавни действия извършителят, 35-годишна жена с постоянен адрес във Варна,..

публикувано на 10.04.20 в 11:37

Граната евакуира цял блок

Малко след 16 ч. вчера в дежурната оперативна част на Областната дирекция на МВР- Шумен е получен сигнал за намерена граната на таванско помещение в жилищен блок на ул.“Преслав“ в града. На място веднага са изпратени екипи от полицейското управление в Шумен. Създадена е организация за евакуиране на живущите и обезопасяване на района. Малко след..

публикувано на 10.04.20 в 11:31

Дарение за детските заведения

Продукти за лична хигиена и дезинфектанти за превенция срещу разпространението на COVID-19 бяха дарени от фирма „Лавена“ на Община Шумен. Те са предоставени безвъзмездно за нуждите на детските градини, яслите и центровете за деца с увреждания. Дарението включва твърди и течни сапуни, антибактериални гелове за ръце, препарати за миене на съдове и..

публикувано на 10.04.20 в 10:10

Отрицателни проби в Шумен

От изследваните вчера проби за COVID-19 няма положителни. Това съобщиха от МБАЛ - Шумен. От лечебното заведение допълниха, че се очаква респираторът, дарен преди дни от Юрий Трънчев, днес да бъде въведен в експлоатация. Новият апарат ще послужи за лечението на тежки случаи в ОАИЛ в шуменската многопрофилна болница.

публикувано на 10.04.20 в 09:47

Раздават хранителни пакети в Каолиново

В община Каолиново започна раздаването на индивидуални пакети с 16 хранителни продукти от първа необходимост. Служителите в кметствата по населените места и доброволци на БЧК ще предоставят хранителните пакети до домовете на всеки един от правоимащите, които са общо 1367 в цялата община. Раздаването на продуктите е в изпълнение на приетите..

публикувано на 10.04.20 в 06:26