Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Поезия в Смядово

3
Снимка: Радио Шумен

От 18:00 в Художествената галерия "Стойчо Преснаков" в Смядово ще има четене на няколко съвременни български литературни автори. Маргарита Петкова, Антонин Горчев, Айча Заралиева, Ива Спиридонова, Симеон Аспарухов, Надежда Романова, Иванка Гичева, Георги Атанасов и Мартин Спасов ще споделят своя поезия. На събитието ще бъде представена "Приказка за Смядово“ - най-новата книга на прозаика Тодор Андонов, който от години живее в Смядово.  Четенето е по повод 50-годишнината от обявяването на селището за град.

Айча Заралиева, Симеон Аспарухов и Ива Спиридонова коментираха за Радио Шумен какво ги накара да приемат поканата да съучастват в четенето.

Айча Заралиева е родена в Търговище, автор е на три книги. Работи като лекар в София.

Симеон Аспарухов е автор на книгата „Дни за обичани“, Ива Спиридонова е автор на стихосбирките „Думите ми“ и „Детайли“. Симеон и Ива имат съвместни литературни инициативи и успешни издателски проекти. Още може да чуете от разговорите с авторите.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Паметник

Избраха фотографите за "Шумен-познат и непознат"

Осем фотографи ще се включат в пленера „Шумен – познат и непознат“, съобщават от общинската администрация. Тази година всички участници са от Шумен. Това са Злати Димитров, Иван Иванов, Вихрен Маджаров, Александър Косев, Стефан Стефанов, Светлана Борисова, Мария Касчиева и Полина Караджова. Символичното откриване на пленера ще бъде днес..

публикувано на 11.08.20 в 12:21

На "Пътешествие из Средиземноморието"

"Пътешествие из Средиземноморието" предлага тази вечер Драматичният театър в Търговище. Музикалното събитие е от 19:00 ч. Ще звучат популярни песни и мелодии от района на Средиземноморието - известни италиански канцонети, любими френски шансони, прочути гръцки и испански песни. Концертите "Пътешествие из Средиземноморието" са със специалното участие..

публикувано на 10.08.20 в 10:06

„Есенни шуменски вечери 2020“

Започна записването за участие в Международния фестивал на популярната песен  „Есенни шуменски вечери 2020“.  Тази година той ще се проведе от 2 до 4 октомври в Народното читалище "Добри Войников -1856" в Шумен. Подробности за новите награди в музикалния форум, за журито и за условията за участие, чуйте от разговора на Жулиета Герова със секретаря..

публикувано на 07.08.20 в 12:02

Опера под открито небе

Постановката „Набуко“ от Джузепе Верди ще бъде представена тази вечер от трупата на Държавната опера – Русе. Спектакълът ще се играе от 21 ч. пред сградата на културния институт в дунавския град. Операта е специално адаптирана сценично за открито пространство, заяви директорът маестро Иван Кюркчиев. Декорите ще бъдат изградени пред Операта, а..

публикувано на 06.08.20 в 15:52
Кристиана Атанасова

Музиката като приключение

Седемнайсетгодишната Кристиана Атанасова от Шумен   стигна до финалите на един от големите музикални телевизионни формати и представи достойно родния си град. За любовта към музиката, за цената на постиженията и за плановете оттук нататък. С младата и талантлива певица разговаря Жулиета Герова.

публикувано на 03.08.20 в 14:45

Пленер за най-малките

Докато училището за мнозина вече е само далечен избледняващ спомен, арт педагозите в Центъра за подкрепа на личностното развитие „Анастас Стоянов“ в Шумен продължават да работят с деца и в края на юли.  Теменуга Христова не само учи децата да рисуват, но организира и пленер с младите художници в един от красивите паркове на Шумен – „Кьошковете“. Как..

публикувано на 31.07.20 в 10:15

Разбулват тайните на крепостта

Разкопки на Югозападна кула на антична крепост Трансмариска ще бъдат направени по проект за 12 000 лева. Историческият музей в Тутракан кандидатства пред Министерството на културата за пръв път с проект за провеждане на теренни археологически проучвания и получи неговото одобрение. Античната крепост и късноантичен град Трансмариска е обект от..

публикувано на 28.07.20 в 15:28