Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Резиденция на длан

Макетна възстановка на резиденцията на преславските владетели откриха дългогодишният проучвател на средновековната столица доц. д-р Стойчо Бонев, преславският художник Марин Минков и кметът на Велики Преслав д-р Александър Горчев. Умаленият архитектурен ансамбъл е изработен от местния художник и е експониран в археологическия музей, близо до мястото, където лежат оригиналните каменни основи на царските покои. Макетът включва жилищния дворец на владетелската фамилия, канцеларията на владетеля и сграда с портик, разположени на 1 кв. метър. Стойчо Бонев откри третия дворец в средновековния Преслав и води разкопки в продължение на 8 години. Резиденцията на владетелите не фигурира в направените досега визуализации на стария град и това наложи изработването на възстановката, която показва в нова светлина южния сектор на Дворцовия център. В преславския музей беше представен и поредният 8 том на сборника „Преслав”.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Семейство тръгна на училище

За Иван и неговото семейство есента на 2020 г. се оказа много различна. Той има първи учебен ден в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, а съпругата му – първи учебен ден в гимназията. Синът им пък е с първи учебен ден в детската градина. Иван е на 27 години от село Ивански. Завършил е средно образование и въпреки че е мечтал да..

публикувано на 22.10.20 в 09:24

Безплатни противогрипни ваксини

Пристигнаха безплатните противогрипни ваксини в Шуменско за хронично болните на възраст над 65 години. Всеки личен лекар е получил ваксини по предварително заявен списък, съобразен с пожелалите да бъдат имунизирани през миналата година. През следващите дни джипитата ще направят организация и ще се обадят на всеки от пациентите, за които има..

публикувано на 22.10.20 в 07:06

Здраве без данък

Да не бъде удържан данък върху даренията, направени към лечебни заведения у нас. Такова предложение ще изпрати Общинският съвет в Шумен в Народното събрание и Министерството на финансите. Решението бе взето от комисията по европейски проекти към местния парламент. Поводът са дължимите 30 000 лева данък върху даренията за шуменската многопрофилна..

публикувано на 21.10.20 в 15:38

Свободни места в патронажа

Патронажната грижа за възрастни и хора с увреждания и превенция срещу разпространението на COVID-19 все още е отворена за хората в нужда. Причината за напомнянето на услугата, която действа от началото на пандемията, е усложнената епидемична обстановка в страната. От вчера област Шумен е в червената зона с повишена заболеваемост. Патронажната..

публикувано на 21.10.20 в 14:52

Двама ученици с COVID-19

Две деца на 11 и 16 години са с положителна проба за COVID-19 в Шуменска област, по информация на Областния кризисен щаб за изминалото денонощие. Те са ученици в Средното училище „Сава Доброплодни“ в Шумен и Средното училище „Св. Паисий Хилендарски“ във Върбица. На директорите на учебните заведения са издадени предписания за предприемане на..

публикувано на 21.10.20 в 13:44

Дезинфекцират в Шумен

Автобусните спирки в Шумен ще бъдат дезинфекцирани всеки ден, считано от понеделник – 26 октомври. Това съобщават от Общината. Почистването ще се извършва от Общинското предприятие „Паркове и обредна дейност”.

публикувано на 21.10.20 в 13:16

Двама с глоби за без маска

2 акта за неносене на маска на обслужващ персонал в заведения са съставили инспектори от Регионалната здравна инспекция в Шумен за периода 12 – 18 октомври. От там напомнят, че продължават засилените ежедневни проверки в различни обекти както в Шумен, така и в общините от областта за спазване на въведените противоепидемични мерки. За периода са..

публикувано на 21.10.20 в 11:30