Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ще оцелее ли източнобалканската порода?

Снимка: iStock

Има риск африканската чума по свинете да унищожи напълно уникалната българска порода източнобалканска свиня. Спецификата на породата е тези животни да бъдат отглеждани на свобода. От половин година обаче лицензираните кланици отказват да приемат такива прасета, а държавата отказва да определя пасища за породата. Директорът на Агенцията по храните забрани свободното отглеждане на източнобалканската свиня.

"На този етап вече има констатирани три огнища в стада източнобалкански свине. Две в град Смядово и едно в село Веселиново, последното е от преди няколко дни, за втори път в Смядово. Имаме силни притеснения, че заразяването е било умишлено", коментира пред "Хоризонт" Радостина Донева, председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня.

Остават около 3 хиляди живи свине от тази порода, допълни Радостина Донева. "За жалост обаче не виждам някакви конкретни действия, които може да се похвалим, че са направени. Стопаните и в трите области, където е позволено отглеждането на източнобалкански свине - в област Шумен, област Варна и област Бургас, нямат реална практическа възможност да си реализират продукцията. Двете кланици, които са лицензирани за клане на източнобалкански свине от миналата година отказват да колят такива по различни съображения", потвърди Радостина Донева.

Изпратено е запитване до директора на Българската агенция по безопасност на храните проф. Паскал Желязков, до Министерството на земеделието и храните и Центъра за оценка на риска за създалата се ситуация.

"Липсата на търговска реализация на практика означава икономически фалит и съсипване на стопанството. Тези хора просто са на колене", каза още Радостина Донева.

Физиологията на тази порода животни не позволява те да бъдат затворени, отбеляза тя. "Те са на практика с физиология и поведение на диви животни. Затварянето им води до промяна в поведението, почват да се хапят, нервни са, неспокойни са, не наддават добре. Има риск да заболеят от други неща. За тях е жизненоважно да се разхождат". 

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Младежка геосфера в Шумен

Младежката сфера отново отвори

Младежката сфера в Шумен бе отворена на прага на лятото след почистване, освежаване и ремонт както на пространството около нея, така и в самата конструкция. От последната вандалска проява в края на март досега видеонаблюдението не е регистрирало посегателство, казаха за Радио Шумен Цветан Герасимов и Ина Михайлова от Общинския младежки съвет и..

публикувано на 27.05.20 в 15:22

Природата в риск

Русенският музей е в подготовка на любопитна изложба със заявката да изненада публиката.Тя е подкрепена в конкурсната сесия на Министерството на културата. Пътуващата експозиция, наречена „Природата в риск“, е свързана със застрашени от изчезване растения и животни. Тя ще информира и какво предлага Конвенцията за международната търговия със..

публикувано на 27.05.20 в 12:05

Избраха личност-математик на годината

Десетокласникът Лъчезар Вълков е тазгодишният носител на наградата „Евгени Илиев“ за личност-математик на Природоматематическата гимназия „Нанчо Попович“ в Шумен. Отличието се връчва за десети пореден път. За наградата се бориха възпитаниците от 8, 9, 10 и 11 клас, а победителят беше избран с гласовете на учениците. Лъчезар Вълков е събрал максималния..

публикувано на 24.05.20 в 14:49

Да си грамотен е вредно

„За това да си във властта, не е задължително да си грамотен, напротив това вреди“, казва един от бившите министри на културата проф. Петър Стоянович. За празника на буквите, за духа и нестихващо шестващата посредственост на 24 май говори историкът, журналистът, политикът и симпатичният циник. Според него с главата си гледаме на изток, а с други части на..

публикувано на 24.05.20 в 14:45

За социализма от първо лице

„Социалистическото всекидневие в устната история на Русе“ излезе от печат и на български език. Първото издание на дисертацията на етнолога бе на английски език. От 2006 г. изследователката живее и работи в Чикаго, Илинойс. Между 2002 и 2006 г Диляна Иванова е уредник в отдел „Нова и най-нова история“ в Регионалния исторически музей – Русе. По – късно..

публикувано на 24.05.20 в 13:57

Военен герой на 100

100-ният рожден ден на ветерана от Втората световна война редник Ахмед Льотев беше почетен официално в неговия дом във върбишкото село Маломир. За да споделят този специален миг, до него бяха съпругата му Айше и семейството на дъщеря му Салиха Терзиева. Ветеранът бе почетен с поздравителни адреси от шуменските народни представители и от заместник..

публикувано на 22.05.20 в 16:34

Живот без прегръдки

Изписаха и последния пациент, излекуван от COVID-19, от МБАЛ-Силистра. Петима бяха лекуваните пациенти от коронавирус в силистренската болница. Един от тях с тежки придружаващи заболявания почина. Другите четирима се пребориха с болестта. „Най-трудно ми беше да мотивирам колегите в самото начало, когато нямахме достатъчно лични предпазни..

публикувано на 22.05.20 в 11:35