Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ще оцелее ли източнобалканската порода?

Снимка: iStock

Има риск африканската чума по свинете да унищожи напълно уникалната българска порода източнобалканска свиня. Спецификата на породата е тези животни да бъдат отглеждани на свобода. От половин година обаче лицензираните кланици отказват да приемат такива прасета, а държавата отказва да определя пасища за породата. Директорът на Агенцията по храните забрани свободното отглеждане на източнобалканската свиня.

"На този етап вече има констатирани три огнища в стада източнобалкански свине. Две в град Смядово и едно в село Веселиново, последното е от преди няколко дни, за втори път в Смядово. Имаме силни притеснения, че заразяването е било умишлено", коментира пред "Хоризонт" Радостина Донева, председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня.

Остават около 3 хиляди живи свине от тази порода, допълни Радостина Донева. "За жалост обаче не виждам някакви конкретни действия, които може да се похвалим, че са направени. Стопаните и в трите области, където е позволено отглеждането на източнобалкански свине - в област Шумен, област Варна и област Бургас, нямат реална практическа възможност да си реализират продукцията. Двете кланици, които са лицензирани за клане на източнобалкански свине от миналата година отказват да колят такива по различни съображения", потвърди Радостина Донева.

Изпратено е запитване до директора на Българската агенция по безопасност на храните проф. Паскал Желязков, до Министерството на земеделието и храните и Центъра за оценка на риска за създалата се ситуация.

"Липсата на търговска реализация на практика означава икономически фалит и съсипване на стопанството. Тези хора просто са на колене", каза още Радостина Донева.

Физиологията на тази порода животни не позволява те да бъдат затворени, отбеляза тя. "Те са на практика с физиология и поведение на диви животни. Затварянето им води до промяна в поведението, почват да се хапят, нервни са, неспокойни са, не наддават добре. Има риск да заболеят от други неща. За тях е жизненоважно да се разхождат". 

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Затворени детски таланти

Залите за танци и занимания с талантливи деца са затворени вече втори месец и за втори път през тази година. Албена Рахнева - собственик на Агенция за таланти „Фаворит“ се опитва да запази здравето и мотивацията и да доразвива таланта на децата в условията на изолация и дистанция.  С Албена Рахнева разговаря Мина Денева.

публикувано на 01.12.20 в 10:16

Белите ангели на България

Студентка по медицина и кинезитерапевт са доброволци в болницата в Търговище. Ирена Мирчева и Стойчо Русев помагат на медиците в родния си град. Помощта си приемат като мисия за помощ в труден за здравната система момент. Ирена Мирчева следва пети курс медицина. Става доброволец в болницата в родния си град Търговище, след като обучението ѝ преминава..

публикувано на 30.11.20 в 12:49

Химик пробва лек срещу COVID-19

Разградският химик Димчо Димов, който дълги години е работил в Научноизследователския институт към разградския Завод за антибиотици, опитва да създаде препарат за спасение от COVID-19. Димов е изпробвал лекарството при лечение на грип, а през септември и за коронавирус. Това не е предписание за лечение на коронавирус, а един личен опит, който не..

публикувано на 27.11.20 в 13:45

Искра любородна

„Трудните условия ни научават на нови неща“. Това каза Мая Господинова - организатор на читалище „Пробуда“ в Шумен. За работата на читалището   по спечелен проект от Общински фонд „Култура“, за дистанционните срещи и уроци по родолюбие с българи в Испания, за подготвяния онлайн коледен празник с душа и сърце разказва Мая Господинова пред Мина..

публикувано на 26.11.20 в 08:59

Кръвна плазма скоро и в Шумен

Все още не е възможно вземането на рековалесцентна плазма в Отделението по трансфуционна хематология при МБАЛ Шумен. „Работим, за да ускорим началото и на този вид даряване на кръвен продукт“, каза началникът на отделението д-р София Димова. Необходими са 100 хиляди лева за апаратура, има нужда и от още 3 медици и един администратор, трябва да се..

публикувано на 24.11.20 в 16:19
Евгений Панайотов - председател на Съюза на фармацевтите

Спрете да пиете сами антибиотици!

Да не се предписват и да не се използват антибиотици, без това да е необходимо. За това призова председателят на Съюза на фармацевтите в Шумен Евгений Панайотов. По думите му, закупуването на антибиотици от аптеките през последните месеци се е увеличило в пъти. „COVID-19 е вирусна инфекция, която при повечето пациенти преминава леко. През първите дни..

публикувано на 20.11.20 в 10:17
Ясен Нончев, Борис Иванов и Гергана Александрова

Шуменски гимназисти прославиха България

Наградата за най-добър клип в международния проект „Вилидж корнър“ спечели българският отбор. В него участват ученици от шуменската езикова гимназия. Десетокласниците преодоляха конкуренцията на младежи от Румъния, Литва и Полша. Те създадоха клипове и презентации, които представят седем интересни факта за държавите на участниците. „Избрахме да..

публикувано на 19.11.20 в 16:01