Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шумен се поклони пред будителите

13
Снимка: Радио Шумен

С тържествени ритуали днес Шумен почете паметта на народните будители.

Съюзът на учените - клон Шумен, пред Ректората на Шуменския университет връчи удостоверенията на шестима новоприети членове преподаватели във висшето училище. Това са доц. д-р Чавдар Сотиров, доц. д-р Виолета Кюркчийска, доц. д-р Росица Михайлова, доц. д-р Снежана Добрева, д-р Ирина Стоянова и д-р Събин Иванов.

Общоградският празник в Шумен се проведе пред паметника на Нанчо Попович. На тържеството слово произнесе доц. Константин Константинов от Шуменския университет. Виктория Жекова - главен библиотекар при Народното читалище „Добри Войников-1856“, получи почетна грамота на Университета по библиотекознание и информационни технологии за активната си дългогодишна дейност и всеотдайна работа за съхраняване на традициите ни.

Стотици деца, ученици, представители на политически парти и културни институции поднесоха венци и цветя в памет на народните будители.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Човек загина край Черковна

Сигнал за тежка катастрофа е получен на тел.112 от преминаващ гражданин около 15:30 часа на 5 август. Обаждащият се съобщава, че по пътя Разград - Исперих, на около 500 м след разклона за село Черковна е видял катастрофирал автомобил със загинал човек. Това съобщават от разградската полиция. Към мястото на произшествието са изпратени екипи на..

публикувано на 05.08.24 в 16:40

Социални екипи по селата

Нова социална услуга ще предлага община Шумен чрез дирекция „Социална политика и здравеопазване“, съобщават от местната администрация.  По предварително утвърден график през първата и третата седмица на август социални работници и здравни специалисти ще посетят 25 села в община Шумен, както и кварталите „Мътница“ и "Макак“.  Мобилните екипи ще..

публикувано на 05.08.24 в 15:42

Старт на водния проект

Близо 7 км водопроводи в Ряхово и Борисово ще бъдат подменени с евросредства и пари от държавния бюджет, съобщават от областната администрация в Русе. Общата стойност на проекта за водния цикъл е близо 3 000 000 лв. без ДДС. 85% от финансовите средства са осигурени от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Останалите са от..

публикувано на 05.08.24 в 14:10

Обновяват 13 училища

13 училища от Шуменска област ще получат финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Средствата са по Националната програма на Министерството на образованието „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“. Финансиране..

публикувано на 05.08.24 в 13:37

Безплатни кардиологични прегледи

Кампанията за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания на „Медика“ продължава, съобщават от Лечебните заведения. Безплатните скринингови прегледи от кардиолог и съдов хирург ще се осъществят на 10 и на 24 август. От тях   могат да се възползват пациенти със симптоми или с установени заболявания. Необходимо е предварително записване на час...

публикувано на 05.08.24 в 13:06

Трета празна папка

„Има такъв народ“ върна на президента Румен Радев неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство в рамките на 50-ото Народно събрание.  "Установихме, че нямаме особени различия с другите партии и бихме могли да вървим заедно, но политическата мъдрост в една партия не достигна", заяви председателят на парламентарната група на партията Тошко..

публикувано на 05.08.24 в 12:56

Д-р Димитър Костов отново директор

Д-р Димитър Костов спечели нов тригодишен мандат за управление на Многопрофилната болница в Шумен. Конкурсът за директор и членове на Съвета на директорите на областната болница бе проведен от Министерство на здравеопазването.  „Най- важното за МБАЛ- Шумен са кадрите, да задържим добри специалисти и да няма текучество, защото областната болница е..

публикувано на 05.08.24 в 12:40