Спука ли се лилавият балон?

Снимка: Радио Шумен

През последните години доста силно замириса на лавандула в България. Площите с лилавия цвят се увеличаваха непрекъснато и страната ни се утвърди като лидер в производството на лавандулово масло в света, като измести Франция от челното място.

Миналата година по време на кампанията по прибиране на етерично-маслената билка цената на килограм от ароматната течност достигна до 220 – 230 лева. Експерти предупреждаваха, че необичайно високата цена крие рискове. Ето, че днес стопани от региона се жалват, че не могат да реализират продукцията си,  в същото време площите с тази култура продължават да се увеличават. В област Добрич, където се отглеждат най-много етерично-маслени култури, площите с лавандула вече надхвърлят 80 хиляди декара.

Как може да се реши проблемът с пазара на лавандулово масло? Отговора потърси Айше Лятиф от председателя на новоучредената Асоциация на производителите на етерични масла Петър Христов.

Председателят на Асоциация на производителите на етерични масла Петър Христов съветва стопаните да сеят и произвеждат това, което се изкупува и се търси на пазара. От думите му става ясно, че досега всичко се е случвало „на сляпо” и производителите не са се съобразявали с тенденциите на пазарите за това какви сортове се търсят там и какви са интересите.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Максим Ешкенази на шуменска сцена

„Харизматичен и вълнуващ“, „енергичен и интелигентен“, диригент, който работи с пълна увереност и проницателност – такива са суперлативите за Максим Ешкенази в американската преса. Музикантът от години живее в Лос Анджелис и е втори диригент на Оркестър Pacific Symphony в САЩ. Диригентът е чест гост на най-големите оркестри и в България, включително и на..

публикувано на 05.12.19 в 09:42

Бонус-малус - бонус за застрахователите и малус за шофьорите

В ход е общественото обсъждане на проекта за така наречената система „бонус-малус”. Комисията за финансов надзор публикува проекта на документа, който обаче предизвика неодобрение и повдигна още повече въпроси около системата.Законопроектът за въвеждането на "бонус-малус" предвижда пpи oпpeдeлянeтo нa бaзoвaтa зacтpaxoвaтeлнa пpeмия вcяĸa ĸoмпaния да..

публикувано на 04.12.19 в 12:33

Да помогнем на Лидия!

44-годишната Лидия Лечева - Господинова от Русе е болна от множествена склероза. Заболяването прогресира бързо. Надежда за подобряване на състоянието й дава  лечение в Москва , което струва 45 000 евро, а с допълнителните разноски по пътуването и престоя там и задължителната последваща рехабилитация сумата, която е нужна, достига и дори..

публикувано на 04.12.19 в 09:37

Учебник по английски за незрящи

Адаптираха учебник по английски език за ученици с увредено зрение.  Идеята е на Кристина Димитрова, която работи в Центъра за рехабилитация и социална интеграция в Добрич. Учебникът, по който все още се работи и излиза на части, е предназначен за ученици с увредено зрение от 7 клас, но може да се ползва и от други, изучаващи английски език със..

публикувано на 04.12.19 в 09:23

Открито за най-съкровеното тайнство

Открито за най-съкровеното човешко тайнство – зачатието, говорихме в предаването "Часът на репортера" по Радио Шумен на 3 декември. След като развихме темата за донорството на органи, навлязохме и в тази, за донорството на генетичен материал. Доброволното и безвъзмездното даряване на яйцеклетки и сперматозоиди. Чуйте разговорите с трима от..

публикувано на 03.12.19 в 15:35

"Дари с добро" търси добрите хора

„Дари с добро“ е кампанията, чрез която се събират средства за създаването на специализиран ресурсен кабинет за деца със специфични образователни потребности в училището „Паисий Хилендарски“ в разградското село Езерче. В усилията на училищното ръководство да бъде открит такъв кабинет се включват и всички ученици, които подготвят благотворителен..

публикувано на 03.12.19 в 11:33

Професия военен моряк

„Да поговорим за военните моряци“ е темата на третия пореден публичен разговор, който организират Военното окръжие в Шумен и Радио Шумен.   Публиката ще има възможност да чуе полезни и любопитни факти за професията от старши лейтенант Веселин Атанасов – асистент в катедра „Електроника“,  факултет „Навигационен“ на Висшето военоморско училище „Н...

публикувано на 02.12.19 в 15:50