Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

След оставката на Нено Димов

Нено Димов
Снимка: БГНЕС
Подалият по-рано днес оставка министър на околната среда Нено Димов е обвинен за умишлена безстопанственост за водната криза в Перник, съобщи прокуратурата. Той остава в ареста за 72 часа с мотив, че може да повлияе на разследването, да извърши ново престъпление или да укрие доказателства. Утре прокуратурата ще иска постоянния му арест. Ако бъде признат за виновен по обвинение в умишлена безстопанственост, той може да получи от 2 до 8 години затвор.

По-рано днес премиерът  Бойко Борисов прие оставката на Нено Димов като министър на околната среда и водите. Как това ще се отрази на вътрешнополитическата обстановка, дали ще разтовари напрежението в управлението или ще задълбочи кризата, прие да коментира политологът Светлин Тачев.

"Не очаквам оставката на Нено Димов да доведе до успех на вота на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов", заяви Тачев. Той коментира, че не очаква оставката на министъра да причини трусове в управляващата коалиция. Светлин Тачев коментира, че очаква новият министър на екологията да бъде експерт, от квотата на ВМРО.

Още чуйте от интервюто с политолога Светлин Тачев.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лампи уникати

За едни е ненужно, за други е ценност, защото съзират в него художествен потенциал. Това вижда в изхвърлените и ненужните предмети от бита русенецът Александър Първанов. От тях той прави уникални настолни лампи.  Всяка си има име и обяснителен текст към нея. Настолните му лампи са от кафеварка, счупен фенер, счупени прибори за храна, части от велосипеди...

публикувано на 19.11.22 в 13:49

Европейско финансиране за общините

За много от малките общини, каквито са повечето в Североизточна България, европейското финансиране е един от малкото начини да подобрят средата за живот за населението, тъй като бюджетите, с които разполагат, не могат да покрият всички нужди. За да помогнат на администрациите, но и на бизнеса, за втора поредна година от Областния информационен център в..

публикувано на 26.10.22 в 10:56

„От спасение се нуждаят медиците“

Днес е Денят на спасението. Той е учреден през 2005 г. по предложение на главния редактор на вестник "Български лекар" д-р Тотко Найденов, с подкрепата на Българския лекарски съюз, Министерството на здравеопазването, ВМА, БЧК и синдикатите, в чест и памет на 26-годишния лекар на великотърновското село Стрелец, д-р Стефан Черкезов, който на 15 август..

публикувано на 15.08.22 в 14:40

Празникът на буквите в Шумен

"Честит празник!" Това пожелание отправя днес всеки, които обича българските букви и е благодарен на своите прадеди, родители и учители, че е закърмен с тях.  Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност беше честван днес и в Шумен. Още от 10 ч. от площад "Кристал" по булевард..

публикувано на 24.05.22 в 13:30

Доколко е умен „умният“ светофар

Кръстовището до Томбул джамия в Шумен е най-неравномерно натовареното в града и това беше причината да бъде избрано за поставянето на системата за следене на трафика.  Тя  разполага с 8 камери, половината от тях преценяват дали на кръстовището има още автомобили, които безпроблеми да преминат през него.   Също така би трябвало да осигурява приоритет..

публикувано на 20.01.22 в 10:57

По-скъпо билетче

Очакваното ново повишение на цените на горивата ще доведе до увеличение на стойността на билета за градски и междуградски транспорт в Шуменска област. Предстои транспортната фирма, която обслужва автобусните линии в региона, да направи анализ и да прецени кога и с колко да вдигне цената. Потокът от пътници намалява, а ескалиращите цени на горивата..

публикувано на 20.01.22 в 10:23

Медици на предела на силите си

Лек спад на новозаразените с COVID-19 спрямо предходните два дни отчитат в област Търговище. Днес стойностите са около 500 на 100 000 – на границата между червената и тъмночервената зона. Броят на желаещите да се ваксинират намалява спрямо миналата седмица. Вчера са били имунизирани 125 души при 300 дневно веднага след въвеждането на т. нар. „зелени..

публикувано на 02.11.21 в 13:44