Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Милост за една майка

4
Снимка: Радио Шумен

Преди два дни в една от групите в социалните мрежи Анюта Александрова написа, че има спешна нужда някой да ѝ подари патерици. Причината е, че иска да води 7-годишната си дъщеричка на училище, но е трудноподвижна и болна. Човешкото съпричастие мигновено се прояви и мъж от Шумен купи на жената помощните средства. Този пост обаче предизвика вълна от доброта и много хора се заинтересуваха от какво още има нужда Анюта.

45-годишната жена живее в края на шуменския квартал "Дивдядово" с дъщеря си Ангела, която е в първи клас. Пенсията по болест, която получава, е 160 лв. и още 40 лв. са детските надбавки. Преди близо 3 години ѝ правят онкологична операция. С времето левият крак започва да се подува и зачервява и от болката движението става все по-трудно. След няколко посещения в Центъра са спешна помощ в Шумен в самото начало на тази година я транспортират до Варна, където биха могли да се погрижат по-добре за нея. След 6-дневно лечение жената се прибира у дома, но кризите продължават.

В същото време Ангела не е ходила на училище от седмица заради невъзможността на самотната майка да я заведе. В къщата накрая на квартала беше дошла и Биляна Белева – една от жените, приели нейната болка и с огромното желание да помага.

Анюта Александрова се нуждае от ремонт на покрива, молба, на която също има светкавична реакция. Още утре бригада ще започне подмяната на керемидите, защото и времето го позволява.

Телефонът на майката от шуменския квартал "Дивдядово" е 0895 84 68 70. Всеки, който иска и може да помогне, да звънне и да даде от своята надежда на Анюта и Ангела.

Миглена Стефанова разказва една история за милосърдието, извън кампаниите около големите празници.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вода, искри и кал

Безводието в Шумен приключи, но работата по отстраняването на авариите по стария довеждащ водопровод продължава с пълна сила. Екип на Радио Шумен бе на мястото на една от най-проблемните зони по тръбата. Картинката там бе красноречива. В нива между селата Хан Крум и Миланово на фона на прекрасна гледка към Шуменското плато премръзнали и кални..

публикувано на 20.01.20 в 15:18

ВиК работят по график

Екипи на ВиК Шумен и на ВиК Търговище работят от ранните часове на деня по отстраняването на аварията в местността "Сусурлук" при трудни условия и със сложни технологии. В късния следобед ще стане ясно дали Шумен ще има вода утре или ремонтите ще се удължат във времето. Миглена Стоянова беше на мястото на аварията, чуйте целия репортаж.

публикувано на 17.01.20 в 14:34

Генофондът в "Кабиюк"

Може ли България да загуби една ценна порода свине? Става дума за източнобалканската порода, която е застрашена от епидемията от африканска чума, заради която се унищожават цели стада през последната половин година. Колко важна е тази порода, какви са нейните качества, какво губим заради чумата и как се запазва генофондът на родните породи..

публикувано на 17.01.20 в 14:06
Жулиета Михайлова

Душа - цигулка

Преди да навърши 7 години, Жулиета Михайлова за първи път взема цигулката в ръце и не я оставя до днес, когато през декември ще стане на 80. Оркестрантката е част от шуменската Симфониета от 1959 година насам и без преувеличение е нейната жива история от одържавяването ѝ през 1954-та. Жулиета Михайлова е ученичка на Веселин Спиров - един от..

публикувано на 17.01.20 в 11:34

Жажда за вяра

Още един свещеник влезе в лоното на пишещите люде. Говорителят на Варненската и Великопреславската митрополия отец Дончо Александров преди дни представи първата си книга, експресивно наречена „Жажда за вяра“. В изданието читателят чрез достъпен и разбираем език може да се ориентира в случващото се в храма, какво представляват светите тайнства и..

публикувано на 17.01.20 в 09:16

На чешмата

Заради голяма авария спряха по-рано водата в Шумен. Хората понесоха шишета и туби на чешмите. Годна за пиене е водата от обществените чешми в местностите Фатмаджика, Бабешкия мост и в кв. "Б. Българанов". Това сочат последните анализи на лабораторията в РЗИ - Шумен. На всички хигиенни изисквания отговоря още водата от чешмите по пътя за кв...

публикувано на 16.01.20 в 09:55

Грипът закъснява

Два пъти по-малко са регистрираните с грип в средата на януари 2020 г. в сравнение със същия период на миналата година.  В Североизточна България има само два доказани случая в Русенска област, поясни проф. Тодор Кантарджиев - директор  на Националния център по заразни и паразитни болести. . Безплатните противогрипни ваксини за..

публикувано на 14.01.20 в 14:38