Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Спряха грижите за възрастни и болни

4
Снимка: Pixabay

130 потребители на социални услуги в домашна среда в община Велики Преслав останаха без лични асистенти и помощници от началото на тази година, а 50 души останаха без работа.

Досега социалните дейности се финансираха с постановление на Министерски съвет, свързано с изпълнение на държавния бюджет, но за 2020 г. не е предвидено продължение на тези услуги. Така от всичките 150 възрастни и хора с увреждания в община Велики Преслав сега около 20 се възползват от новия Закон за лична помощ, а останалите чакат отговор от общината дали ще имат асистенти и помощници.

Сред чакащите са и хора на повече от 90 години. Те нямат близки, нямат и ТЕЛК-решения, за да попаднат сред най-нуждаещите се. Сред самотните възрастни, останали без грижи, има почетни граждани на Велики Преслав. 95-годишната Мария Кулева е една от тях. 

Според публикации от 10 януари 2020 г., Националното сдружение на общините в Република България настоява да се гарантират интересите на близо 24 000 потребители на асистентски услуги у нас, а по думите на министър Деница Сачева се търси решение за лицата, които остават извън обхвата на правоимащите по Закона за лична помощ.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

По-малко престъпления

Близо 20% намаление на престъпността отчитат през 2019 г от Районното управление в Нови пазар в сравнение с предходната 2018 година. Това стана ясно от отчета, представен днес пред ръководството на Областната дирекция на МВР – Шумен. 316 са регистрираните престъпления през изминалата година, като близо 56 на сто от тях са разкрити. През 2019 г...

публикувано на 22.01.20 в 16:13

Чакат милиони от продажби

Приходи от 3,5 млн. лв. от наеми и продажба на земи и имоти очаква община Шумен през 2020 година. Това става ясно от Програмата за управление и разпореждане с имоти общинска собственост за настоящата година. Документът предстои да бъде гласуван на предстоящата в края на януари сесия на Общинския съвет. Прогнозите са от продажба на сгради в..

публикувано на 22.01.20 в 16:03

Нови ставки на тютюна

До края на февруари се очаква да бъдат изплатени средствата по Схемите за преходна национална помощ за тютюн за Кампания 2019. Ставките бяха утвърдени на заседание на Консултативен съвет по тютюна към Министерството на земеделието, храните и горите. Сумите ще са с 5% по-ниски спрямо миналата година. За произведен тютюн сорт „Басми“ до 1 тон..

публикувано на 22.01.20 в 15:59

Томбул джамия се бори за награда

Шуменската Томбул джамия е включена в годишните награди на Платформата за архитектурна критика и публицистика WhATA. Паметникът на културата участва в категорията „Нормалност на годината“ в подкаст „Добрите реставрации и реконструкции“. Според организаторите на анкетата, обектите включени там показват сложната многопластовост на архитектурната ни история..

публикувано на 22.01.20 в 15:15

Кредит за старите кладенци

Община Шумен да започне процедура за теглене на кредит от 10 милиона лева за възобновяване на алтернативните водоизточници, както и да бъде избрана 7-членна комисия за наблюдение, анализ и контрол на дейността на ВиК-Шумен. Това предлага в докладна записка общинският съветник Добромир Драев. В мотивите си той изтъква, че довеждащият водопровод е..

публикувано на 22.01.20 в 13:28

Деан Станчев се закле

Деан Станчев, лидер на ВМРО Шумен, днес положи клетва като народен представител. Той застава на мястото на Емил Димитров – Ревизоро, който вече е министър на околната среда и водите. След местния вот през есента на миналата година Деан Станчев отново бе избран за общински съветник. Снимки Пламен Стоименов

публикувано на 22.01.20 в 12:42

Шумен далеч от епидемия

„За момента нямаме основания да изпращаме проби за установяване на грип в София“. Това каза за Радио Шумен д-р Пепа Калоянова, директор на РЗИ Шумен. По думите й, хората с дихателни инфекции в Шуменска област са в границите на нормалното. Болни през последните дни са 104 на 10 хиляди души. „Когато заболеят 140 на 10 хиляди души, можем да говорим за..

публикувано на 22.01.20 в 12:13