Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ръст на инвестициите

Увеличават се преките чуждестранни инвестиции в нефинансовия сектор в Шуменска област. Това показват данните на статистиката за 2018 година.

Общата сума е 117 300 000 евро или с 8,8% повече от 2017-а. Близо 100 милиона евро от вложените средства са в промишлеността, над 5 милиона евро – в отрасъл „Операции с недвижими имоти“, и 4, 6 милиона евро - в сектора на услугите.

По размер на преките чуждестранни инвестиции Шуменска област е на 21-во място в страната. Най-много средства – повече от 59 милиона евро, са вложени на територията на община Шумен, следва община Нови пазар с близо 26 милиона евро.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Червеното злато на България

Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ ще бъде домакин на среща „Шафрановият минзухар – червеното злато вече е в България“ на 20 февруари. В нея ще участва Хасан Тахиров – председател на Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти. Срещата ще се проведе от 11 ч. в зала 318 на..

публикувано на 18.02.20 в 11:32
Архив

На кафе и сладки изкушения

Общинското предприятие „Туризъм, публични прояви и атракции“ кани шуменци и гостите на града в Международния ден на екскурзовода – 21 февруари, петък, от 10.00 ч. в двора на къща „Д-р Верби“ да присъстват на откриването на новото заведение „Куфатария“. С кафе, приготвено на пясък, сладки изкушения и малък комплимент ще бъдат посрещнати всички..

публикувано на 18.02.20 в 11:13

Акция на пътя

426 превозни средства са проверени по време на едноседмичната специализирана полицейска операция по безопасност на движението, която се проведе в Шуменско за контрол над автобусите и товарните автомобили. Проверени са 402 товарни автомобили. Нарушенията за превишена скорост са 121. По време на проверките са установени двама водачи, които са..

публикувано на 18.02.20 в 11:06

Благотворителна инициатива

Къщичка на Пижо и Пенда отвори врати на Старият бряст в Търговище. Специален щанд ще предлага ръчно изработени мартеници, а събраните средства ще бъдат за децата от Центъра за специална образователна подкрепа. Инициативата е на частния предприемач Ивайло Христов. "Всяка година се стараем да реализираме някоя благотворителна инициатива. Идеята е да се..

публикувано на 18.02.20 в 09:49

Библиотека в АГ отделението

Малка библиотека е поставена в Акушеро-гинекологичното отделение към Многопрофилната болница за активно лечение в Шумен. Целта е да бъде предоставена още една възможност за занимание на пациентите, каза за Радио Шумен Веска Райчева - старша акушерка в отделението. "Това е един от начините да помогнем на нашите пациенти да излязат по-бързо от стреса,..

публикувано на 18.02.20 в 09:30

Ремонт затваря път

Във връзка с възобновения ремонт по 4-километровия участък от околовръстния път до село Васил Друмев се въвежда временен режим със спиране на движението в участъка от км 19 до км 23 от пътя.Това съобщиха от Община Шумен. Ограничението важи за дните от 18 до 21 февруари включително. За обходен маршрут ще се използва път I-7 през път II-73,..

публикувано на 18.02.20 в 09:10

Бракониерска риба за църкви и бедни

Църквата „Св. Св. Петър и Павел” във Велики Преслав получи като дарение 37 кг конфискувана риба, съобщи отец Николай от храма. Рибата е извадена от бракониерски мрежи в язовир „Тича”. Доброволци от шуменския клон на Централната рибно-опазваща организация са намерили мрежите, в които е имало предимно каракуди и по-малко сулки. Свещеникът от..

публикувано на 18.02.20 в 08:58