Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Всичко за боклука - на светло

7
Снимка: izpravise.bg

Инвестиционното намерение за изграждане на завод за пелети от преработка на отпадъци в кв. “Дивдядово, е забулено в тайнственост и за него няма реално следи в никоя институция. Това заяви председателят на гражданската платформа "Изправи се.бг" Мая Манолова.

По-рано днес тя се срещна с представители на учредената Гражданска инициатива против изграждането на такъв завод. Заедно с тях Манолова посети терена, върху който се предвижда да бъде съоръжението. По думите на Манолова, не е подадено инвестиционно намерение в МОСВ и в РИОСВ, за да започне процедура.

„Законовите правила са достатъчно строги“, те включват изготвянето на ОВОС и изискват пълна публичност и прозрачност при придвижването на подобно намерение“, каза Манолова. Тя добави, че в момента има повече въпроси, отколкото отговори около изграждането на завода.

"Не е нормално една толкова важна тема за хората - толкова болезнена, толкова чувствителна - да е обвита в такава тайнственост и такива противоречиви сигнали, които идват от различни страни. И да няма никаква официална следа в никоя институция, че са започнати конкретни действия по конкретен проект от конкретна фирма с конкретен хоризонт с конкретни суми и с конкретни гаранции за чистотата на околната среда", посочи тя.

Манолова заяви, че преди срещата си с представители на Гражданската инициатива се е срещнала и с кмета на Шумен Любомир Христов. „Той ме увери, че цялото инвестиционно намерение ще бъде своевременно публично представено“, каза Манолова.

Тя добави, че подкрепя всяка форма на гражданска активност, каквато са проявили и хората от кв. „Дивдядово“. „Аз поемам моя ангажимент, че ще бъда до тях“, добави още Манолова.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Шумен

Проекти пред общинския фонд „Култура“, Шумен се подават до 1 юни

Наближава крайният срок за подаване на документи за финансиране на проекти със средства от общинския фонд „Култура“, напомнят от Община Шумен. С решение на Управителния съвет на фонда, датата е 30 май,но тъй като е събота, предложения ще се приемат и в първия работен ден от следващата седмица, 1 юни, понеделник. Тази година проектни..

публикувано на 30.05.20 в 14:38

Отворен е пътят Шумен - Силистра

Възстановено е движението по главния път Шумен -  Силистра в района на Хитрино. За това информираха от Областното пътно управление в Шумен. Участъкът, където около 16 ч. днес стана катастрофа, е разчистен. От полицията съобщиха, че са се ударили лек и товарен автомобил. Водач на лек автомобил Опел „Вектра“ със силистренска регистрация се движил в..

обновено на 29.05.20 в 20:03

Катастрофа затвори пътя край Хитрино

Затворен за движение е главният път Шумен – Силистра в района на Хитрино заради катастрофа, научи Радио Шумен. Това потвърдиха от Областното пътно управление. Инцидентът е станал около 16 ч. днес. До 20 ч. ще остане затворен този участък, като има обходен маршрут през Хитрино. По непотвърдена информация има пострадали при катастрофата. Движението се..

публикувано на 29.05.20 в 16:48

Промяна в движението

Временен режим на движение без пълно затваряне на пътното платно по ул. „Строител“ в Шумен в участъка от ул. „Индустриална“ до фирма „Контракс“ се въвежда утре - 30 май, събота, от 8.00 до 16.30 часа. Промяната се налага заради планирано премахване на опасни дървета в тази част на улицата. Временната организация на движение ще бъде..

публикувано на 29.05.20 в 16:10
Административен съд - Шумен

Спрени производства

Административният съд в Шумен спря производствата, образувани по жалби на ГЕРБ срещу решения на Общинската избирателна комисия. На свои заседания на 14 и 15 май членовете й не прекратиха предсрочно правомощията на кметовете на шуменските села Мадара и Мараш Неделчо Неделчев и Красимира Минкова. Срещу тях преди няколко месеца бяха..

публикувано на 29.05.20 в 16:06

Дарение за социално уязвими групи

Поредна дарителска кампания за раздаване на хранителни продукти от първа необходимост се проведе тези дни в Шумен. Акцията е съвместна с Генералното консулство на Република Турция в Бургас и Българо-турската търговско-индустриална камара. Раздадени са 300 хранителни пакета на две неправителствени организации – на Съюза на инвалидите и на..

публикувано на 29.05.20 в 15:49

Детските центрове отварят врати

От първи юни се разрешават всички извънкласни дейности. Оттогава работа могат да възобновят детските занимални, центрове и клубове. Те ще функционират при намалена заетост, като за всяко дете трябва да бъдат осигурени 4 квадратни метра площ. Повечето от детските центрове в Шумен ще отворят врати през втората седмица на юни. Посещението ще е..

публикувано на 29.05.20 в 15:40