Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Всичко за боклука - на светло

7
Снимка: izpravise.bg

Инвестиционното намерение за изграждане на завод за пелети от преработка на отпадъци в кв. “Дивдядово, е забулено в тайнственост и за него няма реално следи в никоя институция. Това заяви председателят на гражданската платформа "Изправи се.бг" Мая Манолова.

По-рано днес тя се срещна с представители на учредената Гражданска инициатива против изграждането на такъв завод. Заедно с тях Манолова посети терена, върху който се предвижда да бъде съоръжението. По думите на Манолова, не е подадено инвестиционно намерение в МОСВ и в РИОСВ, за да започне процедура.

„Законовите правила са достатъчно строги“, те включват изготвянето на ОВОС и изискват пълна публичност и прозрачност при придвижването на подобно намерение“, каза Манолова. Тя добави, че в момента има повече въпроси, отколкото отговори около изграждането на завода.

"Не е нормално една толкова важна тема за хората - толкова болезнена, толкова чувствителна - да е обвита в такава тайнственост и такива противоречиви сигнали, които идват от различни страни. И да няма никаква официална следа в никоя институция, че са започнати конкретни действия по конкретен проект от конкретна фирма с конкретен хоризонт с конкретни суми и с конкретни гаранции за чистотата на околната среда", посочи тя.

Манолова заяви, че преди срещата си с представители на Гражданската инициатива се е срещнала и с кмета на Шумен Любомир Христов. „Той ме увери, че цялото инвестиционно намерение ще бъде своевременно публично представено“, каза Манолова.

Тя добави, че подкрепя всяка форма на гражданска активност, каквато са проявили и хората от кв. „Дивдядово“. „Аз поемам моя ангажимент, че ще бъда до тях“, добави още Манолова.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Опозиция в бюджетна комисия

Общинският съветник от БСП Веселин Пенчев напусна заседанието на бюджетна комисия, след като заяви, че то е насрочено в нарушение на Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет и неговите комисии. „Според чл. 56, заседанията на комисиите се ръководят или насрочват от техните председатели или заместник-председатели в тяхно отсъствие,..

публикувано на 19.02.20 в 17:06

Деца засаждат бъдеще

Децата от ДГ „Щурче”   в Шумен ще се включат в инициативата на Гората.бг  „Засаждаме бъдеще“. В 10.00 ч. на 20 февруари, четвъртък, те ще засадят семена на 147 дървета – толкова, колкото са децата в детската градина. С това ще  дадат своя принос към обогатяване на зелената система със засадените вече над 800 000 дървета от деца в цялата..

публикувано на 19.02.20 в 16:32

Пазете кокичетата

РИОСВ – Шумен отправи препоръки към всички кметове на населени места от Шуменска и Търговищка област за засилване на контрола по недопускане на търговия със застрашени и защитени диворастящи растения и предупреди за необходимостта от тяхното опазване. Препоръки за засилване на контрола са дадени и на Североизточното държавно предприятие и на..

публикувано на 19.02.20 в 16:21

Цвете за Апостола

Стотици шуменци поднесоха днес венци и цветя пред паметника на Васил Левски в центъра на града. Ученици от Езиковата гимназия в Шумен изнесоха рецитал   в памет на Апостола на свободата. „ Да мерим думите и делата си с неговите, това за нас днес е обществен морал и лична норма на поведение“,   каза в словото си историкът Димо Георгиев. “ Левски..

публикувано на 19.02.20 в 13:48

Поредно огнище на чума

Една положителна проба за африканска чума е установена при диво прасе на територията на Държавно ловно стопанство „Дунав“. Това стана ясно по време на заседание на Областната епизоотична комисия в Русе. Като основни проблеми, довели до сложната епизоотична обстановка, са идентифицирани укриването на животни, нерегистрирани свине в „задните дворове“,..

публикувано на 19.02.20 в 13:31

Задържаха деца с дрога

16-годишно момиче и 16-годишно момче от Нови пазар са задържани за притежание на наркотични вещества. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Шумен. Проверката била извършена в сутрешните часове на 18 февруари на ул. “Димитър Греков“. У момичето е намерен около един грам суха тревна маса „чай за пушене“. У момчето са открити и иззети..

публикувано на 19.02.20 в 12:42

Паднали дървета на платото

Четири паднали дървета са разчистени от пътеката между лесопарк „Кьошковете“ и пещера „Русалка“. За пореден път служители от Природен парк „Шуменско плато“ и Държавното горско стопанство в Шумен премахват от тази местност стари букови дървета, които падат и пречат на преминаването. От лятото насам падналите дървета са шест, всички те са..

публикувано на 19.02.20 в 12:19