Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Обещават чист завод за боклук

Снимка: Радио Шумен

Инвеститорите, които искат да изградят инсталация за преработка на отпадъци в Дивдядово, се срещнаха с кметския екип на Община Шумен и медиите.

Клаус Дитер Вагенбренер от Австрия, Михаел Кабурек от Германия и Велин Дракалиев от България – съдружници и управители на фирмата инвеститор, и юристът Борислав Геронтиев представиха технологичния процес и инвестиционния проект. Те увериха, че няма да се използват инсинератори и произведените пелети няма да се горят в Шумен. Ще се ползва технологията ELENGO.

Към момента 24 общини в Мексико ползват инсталации ELENGO. В Европа има действаща инсталация в Швеция. У нас първата такава се предвижда да бъде изградена на територията на Община Шумен. 

Планира се да бъдат вложени 30 милиона евро, които ще бъдат осигурени с банков кредит. Инвеститорите на този етап не коментират банката, която ще предостави средствата. Предвижда се инвестицията да се възстанови за 10 години. При изграждането на инсталацията ще се осигури трудова заетост на 250 души, а 25 ще бъдат наети на постоянен трудов договор при функционирането на обекта.

Ще се изгради вътрешна пречиствателна станция. Водата, която ще се отделя, ще бъде с качество на дъждовна вода, увериха инвеститорите. Предвижда се обектът да се захранва със слънчева енергия. За реализирането е необходимо да се смени статутът на земята, която към момента се води земеделска, както и да се получи разрешение от Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Догодина заводът може да бъде построен, увериха инвеститорите. Според тях инсталацията ще реши проблема с депонирането на отпадъци, защото тенденциите в Европа са то да бъде ограничено.

Утре в залата на Регионалния исторически музей е публичното обсъждане на инвестиционното намерение.

Още може да чуете от репортажа от срещата с инвеститорите.ВИЖТЕ ОЩЕ

Нидерландия - без маски и без паника

17 851 са установените случаи на коронавирус в Нидерландия до днес на обяд. 1766 са смъртните случаи там от Covid-19. В страната обаче няма паника, увери Веселина Господинова, която работи в сферата на туризма там. Кралство Нидерландия е взело сериозни мерки, за да подкрепи гражданите и бизнеса в условията на борба с коронавируса, коментира дъщерята..

публикувано на 06.04.20 в 12:42

Пандемията и пазарът на жилища

"Клиентите на пазара за недвижими имоти в Шумен към момента се ориентират към търсене на жилища под наем, а не към покупка на собствено жилище", коментира брокерът на недвижими имоти от Шумен Радослав Стефанов. Той поясни, че пазарът се влияе от въведеното извънредно положение и от пандемията от коронавирус, като очаква допълнителни проблеми да създадат в..

публикувано на 02.04.20 в 10:31

Тенис клуб „Шуменец“ с онлайн тренировки

Тенис клуб „Шуменец“ стартира инициатива Stay Home "Play Tennis" /Остани у дома – играй тенис/. Двамата треньори от клуба Богомил Радославов и Никола Николов ще записват клипчета с различни упражнения, които децата могат да правят у дома. Те ще бъдат качвани ежедневно между 17:00 и 18:00 часа във фейсбук страницата на клуба /Тенис клуб Шуменец/,..

публикувано на 01.04.20 в 11:38

ЕС срещу Covid 19

Коронавирусът е предизвикателство пред хората, здравните системи, националните държави, но и пред Европейския съюз. Как институциите на Съюза подкрепят борбата с коронавируса и са в полза на гражданите, държавните администрации коментира Росица Василева от "Европа директно Шумен". Според нея още от началото на тази година ЕС е взел мерки срещу..

публикувано на 31.03.20 в 14:32

Добрите практики срещу коронавируса

Носенето на предпазна маска за лице е добра мярка срещу разпространението на коронавируса, коментира Ростислав Веселинов,  доктор на науките със специалност биохимия, работещ от години в Германия. Той е роден в Шумен, учил е в ППМГ "Нанчо Попович" и Хайделбергския университет. За Радио Шумен той коментира анализира разпространението на коронавируса,..

публикувано на 31.03.20 в 13:54

Мотоклубове в борбата срещу коронавируса

Членовете на два шуменски мотоклуба ще се включат като доброволци по време на извънредното положение заради коронавируса. Представители на „The Night Riders“ и „The Devils" ще бъдат полезни в доставката на храни или медикаменти за хора в нужда. Действията им са координирани с Община Шумен и Българския червен кръст. За работата си те няма да искат..

публикувано на 19.03.20 в 14:36

След побоя над журналист

Асоциацията на европейските журналисти - България осъди вчерашното нападението над главния редактор на вестник „168 часа“, заяви за Радио Шумен Ирина Недева. Председателят на АЕЖ коментира вчерашната агресията в центъра на София срещу Слави Ангелов. " Разследващата журналистика е изключително важна днес. Журналистите трябва да могат да задават..

публикувано на 18.03.20 в 13:23