Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата в авариен режим

Снимка: bg.wikipedia.org

„Държавата навлиза в авариен режим на функциониране. Трябва да бъдат опазени животът и здравето на хората“ – това каза по повод обявеното днес извънредно положение специалистът по конституционно право Борислав Цеков. По думите му, въведените извънредни мерки трябва да са пропорционални на заплахата и да работят конкретно за справянето с нея.  „Важно е в този период да има гаранция за правата на хората“ – каза още Борислав Цеков. 

Според него, правата на хората могат да бъдат гарантирани, ако се създаде парламентарна комисия, която да следи за спазването на извънредните мерки, като правозащитен орган роля има и омбудсманът. 

Чуйте цялото интервю на Катерина Петрова с Борислав Цеков.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравец става по-красиво село

Сдруженията от инициативни граждани в община Търговище, които спечелиха средства, за да ремонтират детски площадки, да обновяват паркове и тротоари, вече усилено сбъдват идеите си.  С 20 000 лева до края на годината трябва да бъдат реализирани 7 проекта. Сред най-добре обоснованите е бил този на търговищкото село Здравец, класиран втори.  Група от..

публикувано на 12.10.24 в 10:43

Заклеха се да служат на родината

130 курсанти положиха военна клетва днес в Шумен. Церемонията, която се проведе пред сградата на общината събра 111 мъже и 19 жени от факултетите в Шумен и Велико Търново на Националния военен университет „Васил Левски“. Сред гостите бяха много близки и роднини на полагащите клетва. В ритуала по полагането на военна клетва участваха и 79 срочно..

публикувано на 11.10.24 в 16:10

Абсолвенти хвърлиха шапки

Церемония по дипломиране на студентите от випуск 2024 на шуменския Филиал към Медицински университет във Варна се проведе днес в зала „Арена Шумен“. Дипломите си за висше образование получиха 30 абсолвенти от специалност „медицинска сестра“ и 17 от специалност „акушерка“.  Отличнички на випуска са Петя Славова от специалност „медицинска сестра“ и Селин..

публикувано на 11.10.24 в 12:48

Стипендии за ученици без родители

За поредна година Фондация "Благотворител" ще даде годишна стипендия на ученици и младежи по програма "Постигам по-висок успех". Инициативата е адресирана към младежи, които живеят в институции или без родителска грижа и са постигнали много добри резултати в училище. Срокът за подаване на документи е до 15 октомври. Между 80 и 150 лв ще получават..

публикувано на 10.10.24 в 12:05

Нови дарения в Архива

Снимки и документи на семействата на Иваничка Няголова и Веска Ламбова са сред последните постъпления във фондовете на Държавен архив - Шумен.  Едното семейство е посветило живота си на стенографията, а другото - на краеведчеството, каза гл.експерт Илина Папазова от Архива. Тя уточни, че и двете постъпления попълват вече регистрирани фондове. Част от..

публикувано на 10.10.24 в 11:00

Социалната отговорност на фокус

От няколко години у нас корпоративната социална отговорност става част от стратегията на много компании, за да бъдат те устойчиви във времето. Това е тема, много популярна в развитите икономики, но не толкова позната в   България. Областите, които включва в себе си корпоративната социална отговорност, са участие в общността, вътрешнофирмена култура,..

публикувано на 09.10.24 в 15:22
архив

Битката за водата на Омуртаг продължава

В рубриката  „Животът отблизо", която се излъчва всеки вторник в предаването "Днес" на Радио Шумен, този път ви разказваме как може силата на гражданското недоволство да прерастне в гражданско и активно общество, с което общински и държавни институции да са принудени да се съобразяват и да започнат да работят адекватно. Примерът е от Омуртаг, където..

публикувано на 09.10.24 в 11:08