Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Топлина чрез приказка" по време на COVID-19

„Топлина чрез приказка“ е инициативата на студента по музика в специалност „Пиано“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив Илиян Тиганев. В момента той  се намира в италианския град Триест по програмата за обмен „Еразъм“.  Заради изключително усложнената ситуация с коронавируса в Италия, българският студент почти две седмици вече не е излизал свободно навън. Наред с онлайн обучението по музика, Илиян Тиганев  се занимава и с организирането на инициативата „Топлина чрез приказка“, в която доброволци от пловдивската организация People to People International "Smiles" разказват приказки по телефона на деца от цяла България. Онлайн формата, в която родителите могат да поръчат приказка по телефона за децата си, се намера на страницата на инициативата във фейсбук – "Топлина чрез приказка". Илиян Тиганев уточни още, че там могат да се запишат и доброволци също от цялата страна, които да разказват приказки по телефона. На въпрос на Радио Шумен като каква приказка би определил сегашната ситуация с COVID-19, Илиян Тиганев отговори, че би озаглавил тази приказка „Урокът“, защото това е време освен на изпитание, но и на преосмисляне, а за да не забравим за красотата на живота, студентът по музика препоръча произведенията на Моцарт, тъй като самият композитор се е вдъхновявал от природата и неговите произведения са жизнеутвърждаващи. Людмила Борисова разговаря с Илиян Тиганев, чуйте още за инициативата "Топлина чрез приказка" и какво е да гледаш света две седмици само през прозореца.ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма да асимилират българите в Украйна

Правителството на Украйна одобри окончателно плана за развитие на Одеска област, с който Болградският район се разделя на пет единици или громади. Стъпката е част от дългогодишна административна реформа в страната. Именно там живее и по-голямата част от българската общност в Украйна, която надхвърля 300 000 души и е четвъртото по големина малцинство...

публикувано на 03.06.20 в 10:14

Възкресение на духа

Фондация „Гален Темелков“ основаха група млади хора. Инициатор и вдъхновител е изкуствоведът Марина Персенг и приятелите на сина ѝ Гален, който загина в катастрофа край Плиска. Първият постоянен във времето фонд е за подпомагане на студенти и кандидат-студенти по медицина и другите специалности в медицинските университети и колежи. Този проект ще бъде..

публикувано на 02.06.20 в 09:12

Най-якият ден в живота ми

"Пуснахме корени… целият живот е онлайн. И морето даже!" "1 юни ще е най-якият ден в живота ми!" Това са думи на двама   шуменци - 10-годишни, яхнали велосипедите си препускат из центъра на града.  Беркай Юзджанов и Максим Симеонов са ученици от СУ “Сава Доброплодни“. Знаете, че за всяка тема си има експерти, чието мнение търсим, а..

публикувано на 01.06.20 в 15:13

Детска планета в градската градина

Стотици деца празнуваха 1 юни в градската градина на Шумен. Те се включиха в творчески и спортни игри. Всички състезатели, преминали трасе за велосипеди и тротинетки, участваха в томбола с награди. Малките художници пък рисуваха фантастични същества, дъги и езера, спазвайки социална дистанция. Колко цветни бяха емоциите около паметника на Тодор..

публикувано на 01.06.20 в 13:39

Журналист от Радио Шумен със златна значка

Сава Тончев от Радио Шумен бе удостоен с почетното звание „Носител на златна значка на град Шумен“ за безспорния му принос в популяризирането на шуменския спорт и във връзка с 60-годишнината му. Това стана на сесия на Общинския съвет днес. Докладната записка бе внесена от общинския съветник Захари Димитров - син на легендата на шуменския..

обновено на 29.05.20 в 17:01

Сказание за преславския "Титаник"

Неотдавна заради ниското ниво на водите на язовир ,,Тича“ се появи корабчето „Тангра”, потънало преди повече от 35 години. Сега за славното му минало напомня изсъхналото му старо дъно, килнато на една страна. Корабчето е изгнило на същото това място, оставено там през далечната 1981 година. 39 години по-късно разказваме неговата история...

публикувано на 29.05.20 в 09:10

Блондинки в действие

„Времето на изолация бе ползотворно за бизнес проекти, идеи нови онлайн контакти“. Това каза за Радио Шумен Олга Ускова -  председател на Международната асоциация на блондинките. Тя поясни, че организацията планира мерки за повишаване на раждаемостта и за подобряване безопасността на движението, организира контрол над качеството на продукти,..

публикувано на 29.05.20 в 08:56