Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

351 под карантина в Търговищко

Търговище
Снимка: Радио Шумен

752 души от Търговищка област са поставени под карантина от началото на извънредното положение заради опасността от COVID-19, информират от Регионалната здравна инспекция. 14-дневният период на изолация на 401 от тях вече е изтекъл. Останалите 351 души остават под наблюдение, като 198 от тях се следят от личните лекари, а 153-ма – от здравните инспектори.

Само през вчерашния ден са регистрирани 29 души, които трябва да спазват двуседмична карантина в домашни условия. Актуална информация за действията на здравните власти по отношение на COVID-19 може да бъде получена на телефон 0601/6-40-01, уточняват от РЗИ – Търговище.

247 проверки за спазване на разпоредените противоепидемиологични мерки са извършили инспекторите от РЗИ в Търговище между 31 март и 3 април. На собствениците на обществени обекти и предприятия са направени 69 предписания, основно за строго спазване на дезинфекционния режим, за набавяне на разрешения от Министерството на здравеопазването биоцидни препарати и на лични предпазни средства, както и за предотвратяване на струпването на хора във и извън обектите.

Проверки са извършени и след 4 сигнала, подадени на телефон 112. Контролът се извършва съвместно с органите на МВР, включително в извънработно време и през почивните дни, напомнят ще от Регионалната здравна инспекция в Търговище.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха адвокат за блудства с малолетни

Окръжната прокуратура в Търговище привлече към наказателна отговорност адвокат от адвокатската колегия в Търговище за извършени блудствени действия с малолетни. 57-годишният мъж е задържан до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Окръжната прокуратура в Търговище ще внесе искане в Търговищкия окръжен съд за вземане на най-тежката..

публикувано на 06.06.20 в 17:09

Награда за Мария

Специална награда в конкурса „България в картини и слово – 2020“ получи деветокласничката от Първо средно училище „Св. Седмочисленици“ в Търговище Мария Захариева . Наградата ѝ бе връчена днес от началника на Регионално управление на образованието Елка Станчева. Мария е отличена в направление „Презентация/видеоклип“ във II възрастова група...

публикувано на 05.06.20 в 15:52

Безплатни медицински прегледи

Безплатни медицински прегледи ще има в Антоново и в две от големите села на общината. Кампанията е организирана от кмета на града Хайредин Мехмедов, съобщават от администрацията. Прегледите ще бъдат в два поредни дни - 13 и 14 юни. В съботния ден до обяд ще могат да се възползват жителите на село Трескавец, а от 14,30 до 18 часа - тези на Стеврек..

публикувано на 05.06.20 в 13:32

Пазят нивите от пожари

Община Търговище засилва мерките за пожарна безопасност от встъпване на житните посеви в етап на „восъчна зрялост” и по време на жътвената кампания. Със заповед на кмета д-р Дарин Димитров се забранява паленето на огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в посевите и на разстояние по-малко от 50 метра от тях. Забраната..

публикувано на 04.06.20 в 16:34

Гонят битовата престъпност

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпността и за подобряване на пътната безопасност се проведе днес в поповските села Светлен и Кардам. Във всяко от двете села бяха изградени по три контролно-пропускателни пункта. Полицейските служители са проверили 163 моторни превозни средства и 212 души. По време на акцията в..

публикувано на 04.06.20 в 16:01

Специална награда на кмета

Шестокласникът Никола Киров е носителят на специалната награда на кмета на Търговище в Седмия национален конкурс „България в картини и слово“, организиран от Центъра за подкрепа за личностно развитие -   ОДК. Отличието на възпитаника на Първо основно училище „Христо Ботев” е за стихотворението му „Площад „Свобода“, посветено на Търговище...

публикувано на 04.06.20 в 15:24
Язовир

Антоново пред водна криза

Воден режим заплашва Община Антоново. Язовир "Ястребино" е пълен под 30%. Това алармира кметът на общината Хайредин Мехмедов. "Това се отнася особено за по-големите населени места на Общината, защото те се водоснабдяват от язовир "Ястребино". Още към 1 май забелязахме, че се изпуска вода за напояване към Попово. Седмици наред каналът е пълен с вода...

публикувано на 04.06.20 в 12:01